Ministrul Muncii: Am elaborat cele trei clarificări solicitate de CCR la legea pensiilor

marius constantin budai'

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a precizat, într-o conferință de presă, că în şedinţa de Guvern de joi vor fi discutate clarificările aduse proiectului Legii pensiilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României.

„Noi am elaborat cele trei clarificări solicitate de Curtea Constituţională, dar nu pot să nu remarc că am pierdut şase luni de implementare a noii legi pentru un atac care s-a dovedit nefondat la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională, dintr-o lege de peste 180 de articole, a cerut, practic, la trei aliniate o clarificare. Nici măcar acele trei aliniate nu au fost declarate neconstituţionale. Noi le-am elaborat, le-am înaintat Guvernului, probabil le vom discuta în şedinţa de Guvern de joi şi după aia le înaintăm Parlamentului. (…) Le discutăm în Guvern, pentru a le înainta Parlamentului ca şi propunere de modificare din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice. Dar consider că trebuie ca toţi factorii, inclusiv doamna premier, să îşi spună opinia, iar apoi, bineînţeles, parlamentarii pot amenda ceea ce noi am propus”, a arătat ministrul Muncii, în cadrul unei conferințe de presă.

De altfel, chestionat dacă există suficient personal în vederea recalculării pensiilor, Marius Budăi a precizat că ministerul vizează o reorganizare a personalului în acest scop, precum şi reîncadrarea unor foşti angajaţi ai caselor de pensii.

„Cu siguranţă câteva sute de persoane vor trebui să fie ori reangajate ori… mă refer la realocările între ministere sau chiar mă refer la faptul că deja am discutat cu o parte dintre cei care deja au ieşit la pensie şi îşi doresc să lucreze pe această perioadă de implementare a noii legi. Sunt persoane cu o experienţă vastă în domeniu şi ne-ar fi foarte utili în această perioadă. Am avut această discuţie cu doamna premier şi mi-a aprobat acest lucru, să discut cu o parte din ei. Sunt oameni experimentaţi. (…) Din perioada anilor 2010, când au fost acele reduceri masive de personal, nu s-au mai angajat foarte mulţi în sistem”, a spus Budăi, conform Agerpres.