Ministrul muncii: Creșterea pensiilor cu 40%, imposibil de susținut

Creșterea pensiilor cu 40%, așa cum a decis CCR, este greu de susținut, susține ministrul muncii, Raluca Turcan, care a acuzat Curtea de „părtinire politică evidentă„.

„Soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă. Creșterea cu 40% a pensiilor adoptată de PSD în 2019, înainte de campania electorală, trebuie citită strict în cheie electorală. În realitate, PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedura de evaluarea a pensiilor, care trebuia reglementată conform legii în octombrie 2019, nici procedurile de achiziții și suplimentare de personal necesare acestui demers„, a declarat miercuri Raluca Turcan.

Potrivit ei, „creșterea de 14% a pensiilor în 2020 adoptată de PNL a fost cea mai mare creștere a punctului de pensie și a fost soluția realistă pentru a evita un eventual blocaj„.

„Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment. (…) Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislației și vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii„, a adăugat Turcan.