Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Ștefan Oprea, a afirmat, că într-o perioadă de turbulențe globale, cel mai bun model economic din partea guvernanților este de a folosi banii publici pentru garantarea proiectelor și atragerea banilor privați în economia reală.În același timp, ministrul a atras atenția că ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu, îndeamnă la austeritate, tăierea salariului minim sau a programului Start up Nation, care stimulează spiritul antreprenorial.
„Cât de provinciali sunt „economiștii” PNL.
Discursul economiștilor PNL a rămas ancorat într-o retorică anacronică.
Astazi, când mișcarile de stradă din Chile au invalidat teoria statului minimal, Bogdan Glăvan ne vorbește in continuare de Milton Fridman. Dacă ar face un mic efort ar înțelege că Mario Draghi, în ultimul său discurs în calitate de Președinte al Băncii Europene, a îndemnat guvernele să investească mai mult. Același lucru l-a făcut și Kristalina Georgieva, în primul ei discurs, în calitate de Director al Fondul Monetar Internațional.
Florin Câțu ne îndeamnă la austeritate, tăierea salariului minim sau a programului Start up Nation, care stimulează spiritul antreprenorial. Este total rupt de evoluțiile din statele membre ale Uniunii Europene. La ora actuală, se vorbește din ce în ce mai intens despre salariul minim la nivel european (apropo, se regăsește în programul noii Comisii Europene). În Germania criza chiriilor a presupus intervenția statulu”, a scris ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ștefan Radu Oprea, pe Facebook.
Ministrul a atras atenția că singura soluție eficientă într-o perioadă de turbulență este atragerea banilor privați într-o economie reală.
„Creșterea cererii agregate, într-o perioadă de turbulențe globale și mă refer aici la politicile protecționiste și efectele războiului comercial, este singura soluție eficientă. Europa a imaginat InvestEU (Planul Juncker) pentru a folosi banii publici pentru garantarea proiectelor și atragerea banilor privați în economia reală.
Ministrul economiei din Germania, dl. Peter Altmeier, a publicat strategia de dezvoltare industrială pe urmatorii 10 ani. A propus în acest document posibilitatea intervenției statului în proiectele strategice, atunci când mediul privat eșuează”, a adăugat ministrul.
Radu Oprea a precizat că România a inițiat în timpul Guvernării PSD un nou model economic vizionar motiv pentru care investițiile străine au crescut în primele 10 luni ale acestui ani.
„Abordările se schimbă și trebuie să fim în pas cu ele. România a inițiat în timpul #GuvernăriiPSD un nou model economic vizionar. Acesta este validat de rezultatele obținute, de exemplu, creșterea economică susținută, an de an. Cei 7% din 2017 au pus România pe harta economică a lumii, am atras atenția asupra potentialului de creștere a acestei regiuni. Rezultatele se văd în timp: investițiile străine au crescut în primele 10 luni ale acestui an cu 30%, în comparație cu anul trecut. Ce spune acest indicator? Că există încredere în economia românească din partea companiilor multinaționale, asta în ciuda retoricii unor politicieni de dreapta care au ca unică armă pentru a se face auziți: împroșcarea cu noroi.
Creșterea cererii agregate se face printr-un rol activ al statului în generarea de proiecte și programe de investiții. Aceasta trebuie consolidată cu sprijinirea capitalului autohton și a companiilor românești pentru a nu produce dezechilibre în balanța comercială”, a adăugat ministrul.
În încheiere, ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat că a citit programul de guvernare al liberalilor și că nu a văzut nicio măsurî activă pentru IMM-uri.
„Citesc chintesența scremutului gândirii economiștilor liberali: programul de guvernare Ludovic Orban. Și întreb: unde sunt măsurile de sprijinire a IMM-urilor? Va continua Schema de ajutor de stat? Se va transforma Start Up Nation într-un program elitist? Ce se va întâmpla cu Prima Casă care a sprijinit activ sectorul construcțiilor?
Întreb pentru că nu regăsesc nicio măsură activă pentru IMM-uri”, a conchis ministrul.