Ministrul propus la Apărare: 2% din PIB nu e prevazut în programul de guvernare

Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar acest procent nu a mai fost prevăzut în document deoarece este de la sine înţeles, potrivit Agerpres.

„Alocarea de 2%, care deşi s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nici pomeneală că nu ne-o asumăm. Alocarea de 2% pentru bugetul Apărării şi creionarea unui buget cât mai rapid – imediat după votul de învestitură”, a afirmat Fălcoi, după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a fost întrebat de ce nu este prevăzut în programul de guvernare USR angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare.

„În opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles. Este lege în acest moment şi este o înţelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori. (…) Nu, nu a scăpat. În opinia noastră, chiar nu trebuia să scriem 2% în acel program de guvernare. Este de la sine înţeles că acel 2% există. Da, putem să discutăm în viitor poate şi de o creştere a acestui procent. Asta nu înseamnă că acum este momentul, dar într-un viitor”, a precizat Nicu Fălcoi.