Ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit cu Tran Tuan Anh, ministrul vietnamez al Industriei și Comerțului

Ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit luni, 17 iunie, cu Tran Tuan Anh, ministrul vietnamez al Industriei și Comerțului, principala temă a discuțiilor fiind stadiul pregătirilor pentru semnarea Acordului de Liber Schimb și Acordului de Protecție a Investițiilor între UE și Republica Socialistă Vietnam, a transmis ministerului pentru Mediul de Afaceri,Comerț și Antreprenoriat printr-un comunicat.

  • Conform aceleiași surse, Președinția română la Consiliul Uniunii Europene își propune semnarea celor două acorduri până la finalul lunii iunie.

oprea vietnamNe așteptăm ca semnarea celor două acorduri să fie în conformitate cu graficul propus, având în vedere progresele recente ale Vietnamului în adoptarea unei noi legislații a muncii. Sunt în contact permanent cu omologii din UE pentru a avea acordul politic și a putea semna cele două documente la finalul mandatului Președinției României”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

”Acordul de Liber Schimb va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul European și presupune eliminarea aproape completă a taxelor vamale, protejarea mărcilor înregistrate, liberalizarea investițiilor și accesul pe piața achizițiilor publice.

Acordul de Protecție a Investițiilor va intra în vigoare după ratificarea de către toate statele membre ale UE.”, s-a mai detaliat în comunicatul de presă.

Date de background 

Vietnamul este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, rata de creștere a PIB în 2018 fiind de 7%. Venitul pe cap de locuitor a crescut de la 220 USD în 1994 la 2.778 USD în octombrie 2018.

În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat 214,9 milioane USD, în scădere cu 5,32% față de 2017. Exporturile au fost de 45 milioane USD (-23,2%) iar importurile au crescut cu 0,9%, atingând 169,9 milioane USD. Principalele produse exportate au fost cereale (24,4%), farmaceutice și fertilizatori (26,1%), materiale textile (13,8%); produse din carne, alimente diverse și vinuri (11,2%). Principalele produse importate: mașini, aparate și echipamente electrice (35,8%); materiale textile (16,%); metale comune și articole metalice (8,9%); produse alimentare (6,5%).

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare