Ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit, la Roma, cu vicepremierul Luigi Di Maio – au semnat unui Memorandum de Înțelegere

stefan radu oprea Roma

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat astăzi, la Roma, împreună cu Luigi Di Maio, vice-premier şi ministru al dezvoltării economice, muncii şi politicilor sociale din Italia, un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea pe terţe pieţe, s-a precizat într-un comunicat remis ecopolitic.ro

Memorandumul semnat astăzi aduce plus-valoare şi lărgeşte semnificativ orizontul cooperării bilaterale, valorificând avantajele geostrategice şi expertiza României în vecinătatea estică a Uniunii Europene şi în Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, Italia deţine expertiză pe pieţele din nordul Africii. Companiile româneşti şi italiene aveau nevoie de un impuls şi de sprijinul autorităţilor guvernamentale pentru a materializa acest potenţial şi mă bucur că, împreună cu vice-premierul Di Maio, putem contribui la acest proces„, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Conform aceleiași surse, Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe, semnat între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul pentru Dezvoltare Economică din Italia, are ca obiectiv creșterea pieței muncii, internaționalizarea companiilor și crearea unei noi dinamici în cele două economii.

Principalele prevederi:

  • Sprijinirea accesului companiilor pe piețe terțe prin promovarea de evenimente comune, precum forumuri de afaceri, misiuni comerciale, evenimente B2B;
  • Schimbul de informații privind comerțul, cooperarea și oportunitățile de investiții pe piețe terțe;
  • Identificarea zonelor cu potențial de comerț sau de investiții care pot genera fluxuri comerciale între România și Italia, ca și spre alte piețe;
  • Încurajarea mediilor de business din cele două state în direcția dezvoltării legăturilor comerciale și a investițiilor.

Existenţa unei comunităţi mari a românilor în Italia – de peste 1,2 milioane persoane, ca şi a celei italiene din România, afinităţile sociale şi culturale, o structură antreprenorială foarte apropiată, marcată de preponderenţa IMM-urilor în economia ambelor ţări, interesele noastre comune, precum şi Parteneriatul Strategic consolidat încheiat în 2008 sunt principalele motoare ale unei relaţii bilaterale foarte dinamice şi echilibrate, care a ajuns la fluxuri de mărfuri de peste 15,5 miliarde euro anual, un record istoric,” a mai spus Ștefan-Radu Oprea.

”Cei doi miniştri au convenit, de asemenea, intensificarea cooperării în domeniul start-up-urilor inovative – atât în plan bilateral, cât şi la nivel european – pentru menţinerea competitivităţii economiilor naţionale şi întărirea Uniunii Europene în actuala conjunctură internaţională. Propunerea ministrului Oprea de participare a companiilor italiene la realizarea proiectelor strategice în parteneriat public-privat în România a fost primită cu interes de interlocutor, ca o oportunitate suplimentară de creştere a prezenţei investiţionale italiene şi a cooperării bilaterale.”, s-a mai precizat în comunicat

”Vice-premierul Di Maio a apreciat eficienţa Preşedinţiei României la Consiliul UE, pe care o consideră ambiţioasă şi în acelaşi timp realistă, menţionând disponibilitatea Italiei de a susţine în continuare soluţionarea dosarelor europene aflate în dezbatere.

Totodată, vice-premierul Di Maio a reafirmat sprijinul Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, fiind de acord cu ministrul Oprea că acest pas este absolut necesar şi în beneficiul întregii Uniuni Europene pentru facilitarea schimburilor comerciale şi investiţionale.

Din delegația română au mai făcut parte și George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, și Norina Boru, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercială și Economică de la Roma.

Ministrul Oprea este în vizită de lucru la Roma, în perioada 10-11 aprilie. Pe agenda deplasării se mai află participarea la Forumul Economic România – Italia, la care se înregistrează o audienţă de peste 180 de reprezentanți ai unor companii italiene şi româneşti, şi întâlniri cu conducerile Agenţiei de Comerţ Exterior (ICE) şi Confederaţiei Naţionale a IMM-urilor şi Artizanilor din Italia. De asemenea, Ștefan-Radu Oprea are programate discuţii cu consulii generali ai României de la Roma, Bologna, Bari, Trieste şi Torino, pentru a analiza modalităţile de eficientizare a promovării economice a României în diferitele regiuni ale Italiei.”, s-a mai detaliat în comunicatul de presă.

sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat