Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, speră ca până la finalul anului să fie gata un studiu profesionist, care să indice clar unde sunt condiţii prielnice pentru a se realiza pârtii de schi, cu scopul ca România să facă măcar un domeniu schiabil comparabil cu cele din Vestul Europei şi finanţat şi de la bugetul de stat, potrivit Știrile TVR.
„România să poată face măcar un domeniu schiabil, eventual finanţat de la buget, măcar comparabil cu cel de la Pasko sau de la Bucovel, de la ucraineni, ca să nu mai spunem de Vestul Europei. (…) Acum suntem într-o achiziţie publică, scoatem la licitaţie întocmirea studiului care să ne spună care sunt locaţiile de România pretabile pentru aşa ceva, că acolo trebuie să ai utilităţi, să ai precipitaţii, trebuie să ai altitudine, trebuie să ai curenţi de aer si multe lucruri”, a declarat joi ministrul Constantin Daniel Cadariu.
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a precizat că el a cerut ca să se dea posibilitatea ca şi firme specializate din UE să participe la licitaţia privind întocmirea studiului.
„Ai mei de la minister nu au fost atenţi şi au pus doar pe SEAP achiziţia publică, am oprit-o şi am solicitat să fie pusă pe pe jurnalul Uniunii Europene pentru a avea şansa şi firme specializate din vestul Europei să vină să participe la această licitaţie, cel puţin asta e speranţa mea (…) În stadiul ăsta suntem. Sper să avem acel studiu măcar într-o jumătate de an. Eu aşa sper. Studiu să fie făcut profesionist şi în teren, nu din birou”, a arătat Cadariu.
Potrivit sursei citate, studiul nu va include zonele protejate de grad zero, pentru că acolo Ministerul Mediului nu ar aviza realizarea domeniilor schiabile.
Nu în mandatul său
Ministrul Constantin Daniel Cadariu este realist şi a afirmat că în timpul mandatului său nu se va face domeniul schiabil.
„Eu cât sunt la minister nu apuc să derulez, încerc să creez cadrul legal după care să creez baza”, a evidenţiat Constantin Daniel Cadariu.
Cadariu a criticat felul în care s-a investit până acum în pârtii în România şi a spus că „în prea multe cazuri s-au finanţat pârtii de schi în locuri total neprielnice” şi a dat ca exemplu negativ chiar o pârtie din zona din care provine, din Moldova.
„Dacă discutăm, de exemplu, despre schi şi despre pârtii, în momentul de faţă avem 22 de localităţi din România, 92 de locaţii unde există pârtii de schi. Sunt 266 de pârtii de schi acreditate de minister. Sunt doar 256 de kilometri de pârtie. Adică sub un kilometru pe pârtie. (…) Mulţi dintre noi, inclusiv eu, practicăm acest sport şi a fost în ţări consacrate, în Austria, în Italia, în Elveţia, în Franţa şi am văzut cam ce ar înseamnă un domeniu schiabil. Înseamnă zeci de pârtii, zeci de instalaţii, zeci, sute poate mii de locuri de parcare, utilităţi acolo, în zonă şi atunci am spus domnule, a fost un program în trecut (…), a mai fost un alt program de finanţare a unor astfel de pârtii, dar în prea multe cazuri s-au finanţat pârtii de schi în locuri total neprielice. (…) La mine acasă, la Gura Humorului, există o pârtie de schi, porneşte de la 400 de metri altitudine, să termină la 780 de metri altitudine din zonă premontană. N-are cum să fie o activitate eficientă economic. În prea multe din cazuri s-a dat satisfacţie unor orgolii locale şi s-au acordat finanţări”, a spus ministrul.
Constantin Daniel Cadariu s-a întâlnit joi, la Sibiu, cu preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, primari din zone turistice, dar şi operatori din turism, reprezentanţi ai oamenilor de afaceri.