marți, mai 24, 2022

MIPE: Sprijin de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar, prin microgranturi şi granturi pentru capital de lucru

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va finanţa, prin Programul Operaţional Competitivitate, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar. Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi Ordonanţa de urgenţă care reglementează acordarea acestui sprijin, iniţiată de MIPE împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Finanţările sunt acordate în contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID-19. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru populaţie.

„Ne-am asumat prin programul ‘Sprijin pentru România’ că vom garanta securitatea alimentară a românilor. Fermierii aveau mare nevoie de acest ajutor, pe care îl vom oferi sub formă de granturi pentru capital de lucru. Este datoria noastră să sprijinim industria alimentară şi activităţile de piscicultură, acvacultură şi agricultură, întrucât vorbim despre un sector care cuprinde în acest moment peste 26.000 de agenţi economici, cu aproximativ 263.000 de angajaţi”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este prevăzut un buget de 250 milioane euro.

Microgranturile vor fi acordate de MADR, administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Valoarea microgranturilor va fi de 5.000 euro, iar acestea vor putea fi contractate de microîntreprinderi, IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Cererile de finanţare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanţare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita fondurilor alocate.

Granturile pentru capital de lucru vor fi acordate de MAT, administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (AIMMAIPE).

Valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi de:

– 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 33.350 euro;

– 15% din cifra de afaceri, fără a depăşi suma de 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro.

Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanţare în valoare de 15% din grantului solicitat. Granturile pot fi contractate de IMM-uri, societăţi agricole, cooperative agricole, grupuri de producători, organizaţii de producători care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi îşi desfăşoară activitatea în agricultură, piscicultură şi acvacultură, industria alimentară şi alte activităţi asimilate acesteia.

Cererile pentru contractarea de finanţări vor fi depuse în cadrul apelurilor de proiecte ce vor fi lansate de MADR pentru microgranturi, respectiv de MAT pentru granturi pentru capital de lucru, prin intermediul platformei IMM Recover.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner