Şeful Cancelariei prim-ministrului şi coordonatorul naţional pentru Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), Mircea Abrudean, a precizat că România vizează includerea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei ca parteneri în proiecte I3M, în cadrul participării, joi, la seminarul cu tema „Opportunities and Challenges for the Energy Cooperation within the Three Seas Initiative”, organizat la Vilnius de către Ministerul Afacerilor Externe din Lituania, Ambasada României şi Ambasada Republicii Polone în Republica Lituania.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în marja participării la eveniment, delegaţia română a fost primită de viceministrul afacerilor externe, Jovita Neliupsiene, alături de coordonatorul naţional I3M lituanian, ambasadorul Gediminas Varvuolis, şi Dalia Tamosiuniene, consilier prezidenţial.
Cu acest prilej, Mircea Abrudean a menţionat că printre obiectivele României pentru Summit-ul organizat la Bucureşti, în perioada 6-7 septembrie a.c., se numără şi reafirmarea caracterului de platformă politică a Iniţiativei celor Trei Mări de promovare a consolidării infrastructurii pe axa Nord-Sud.
De asemenea, România vizează includerea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei ca parteneri în proiecte I3M.
Intervenţia şefului Cancelariei prim-ministrului României în cadrul seminarului a vizat consolidarea cooperării între statele I3M pe dimensiunea energetică, prin solidaritate şi eforturi comune, cu scopul transformării provocărilor în oportunităţi.
„Într-un context marcat de criza preţurilor crescute la energie, precum şi de dificultăţile generate de conflictul din Ucraina, sunt necesare măsuri concrete în direcţia consolidării securităţii energetice. În acest sens, România s-a dovedit a fi un lider regional prin demersurile întreprinse de autorităţi pentru diversificarea surselor de energie, precum şi a rutelor de transport. Astfel, şeful Cancelariei prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a ilustrat faptul că, în ceea ce priveşte România, investiţiile strategice din sectorul energetic se îndreaptă spre proiecte care au în prim-plan dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei din surse cu emisii scăzute de carbon, după cum sunt cele regenerabile (solar, eolian onshore şi offshore), hidrogenul, energia nucleară şi gazele naturale. România va menţine, pentru viitor, un mix energetic echilibrat, având o abordare neutră din punct de vedere tehnologic”, se arată în comunicat.
Totodată, Abrudean a subliniat rolul României în menţinerea funcţionalităţii sectoarelor energetice din Republica Moldova şi Ucraina, pe timp de criză, prin sprijinul acordat în procesul de interconectare a reţelelor de electricitate, pe de o parte, şi furnizarea de energie în regim de urgenţă, pe de altă parte.
Din delegaţia României a mai făcut parte secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.
Sursa: AGERPRES