Profesorul de economie Mircea Coșea este de părere că în România, în ciuda anumitor plafonări ale prețurile reglementate de guvern, rolul preponderent în creare inflației îl are chiar statul, prin creșterile de impozite, taxe, accize sau TVA, scrie cotidianul.ro.
„Noi avem o situație care se caracterizează printr-un paradox, anume că în România cel mai mare creator de inflație este statul român.
Guvernul României este creator de inflație prin așa numita ordonanță trenuleț. Toate creșterile de impozite sau taxe, TVA, accize la carburanți ș.a.m.d., duc la urcarea costurilor de producție, a input-urilor, ceea ce va face ca până la urmă prețul, adică ceea ce plătim noi la magazin, să fie mai mare.
Asta este și o chestiune care ar trebui să fie înțeleasă foarte bine și cu ocazia acestor negocieri care au loc, proteste care au loc tocmai pentru costuri.
Cei care protestează spun: ”nu mai putem plăti electricitate, nu mai putem plăti carburantul, îngrășămintele, semințele, apa ș.a.m.d.”. Deci plafonarea adaosului comercial e o metodă conjuncturală, parțială, fără efecte notabile, care nici nu poate fi urmărită foarte bine.”, a subliniat economistul.
„Deci ceea ce trebuie să facă Guvernul, dacă are capacitatea ca să înțeleagă lucrurile corect, mai ales în această situație de criză, este să înceapă să lucreze la reducerea costurilor de producție.
Unul dintre producători a spus un lucru care pe mine m-a șocat dacă am ajuns ca să trăiesc în asemenea țară, domnia sa a spus: ”trei litri de lapte costă cât un litru de apă”. Lumea s-a întors invers, așa ceva nu se poate. (…)
În toată lumea costul la energie a scăzut, numai în România nu. Ce facem cu îngrășămintele, ce facem cu semințele pe care le importăm, noi nu mai avem semințe în România, importăm, pentru tot ceea ce este mâncare, legume, fructe. Acolo e cheia”, a declarat profesorul de Economie Mircea Coșea, la Antena 3.