„România a intrat în UE în 2007, alături de Bulgaria. Tot alături de Bulgaria, a fost acceptată în Schengen de-abia în 2025. La distanță de 18 ani. Nici o altă țară n-a trebuit să aștepte atît, aproape 20 de ani, pentru a fi primită în Schengen”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.
„18 ani. O generație care a primit din partea țărilor vestice dispreț și tratament discriminatoriu. Noi le-am dat resursele și utilitățile și ne-am pus preș capitalului străin. Ei și-au bătut joc de noi, ne-au tratat de slugi.
Croația a intrat în UE în 2013. La șase ani după România și Bulgaria. Și a fost primită în Schengen în 2023, doi ani înaintea noastră. În loc de 18 ani, au așteptat 10. Datorită tratamentului preferențial primit din partea Austriei.
Aceeași Austrie care a luat de la noi pădurile și petrolul pe gratis. Plus poziția privilegiată a Raiffeisen în sistemul bancar românesc. Bunăstarea unei întregi țări obținută pe seama coloniei România.
Nici imperiul habsburgic n-a supt din Transilvania sute de ani cît a supt Austria din România în ultimii 20 de ani.
Și acuma vor să le fim recunoscători că, în cele din urmă, au catadicsit să ne dea voie în Schengen, după 18 ani de bătaie de joc.
Într-un Schengen cvasi-anulat de controalele interne rutiere la granițele principalelor țări vestice: Franța, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Suedia.
O bătaie de joc care se perpetuează de mai bine de o generație. Generația noastră, de care și-au bătut joc cum au vrut ei. Au anulat democrația ca să intrăm în Schengen. Și vor recunoștință de la noi. Hai sictir, nemernicilor!”, scrie Palada.