„Evoluțiile politice din ultima perioadă sunt interesante. Cel mai recent sondaj Sociopol național, realizat la sfârșitul lunii martie, ne dezvăluie situația politică a momentului.
Pe primul loc, în mod predictibil, Alianța PSD PNL, cu un scor de 47%. Vorba personajului din Cernobîl, not great, not terrible. Există butada aceea tocită și răstocită că în politică unu plus unu nu fac întotdeauna doi. Așa este. Doar că în acest caz aproape fac. Mai ales după redistribuire. Deci not great, not terrible. Comasarea chiar și-a făcut efectul. Chapeau”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.
„AUR își păstrează în continuare locul doi pe scena politică, deși este într-o ușoară scădere, de la 25%, cât avea în sondajul anterior, la 23% în momentul de față. Explicația cea mai probabilă o reprezintă comasarea alegerilor, cu trecerea de la logica ideologică a alegerilor europarlamentare la logica mai degrabă administrativă a alegerilor locale, unde PSD și PNL au un cert avantaj.
Alianța Dreapta Unită USR PMP FD este într-o ușoară creștere, la 14%. Unirea chiar își face efectul, cele două partide mici adăugate chiar aducând câteva procente la zestrea useristă. Cu câteva luni în urmă, USR era un pic peste 10%. Acum tendința este spre 15%. Deci PMP și FD chiar contează. Mică, mică, dar contează…
Prima mare surpriză a sondajului Sociopol de primăvară o reprezintă PU-SL, cu 5% și cu certe șanse să treacă pragul de 5%, deci să trimită europarlamentari la Bruxelles. Este clar că recentele dezbateri publice despre candidatura lui Popescu Piedone la București au făcut bine partidului, căci PU-SL până recent obținea doar 1% – 2% în sondajele la nivel național. Partidul începe să beneficieze la nivel național de popularitatea foarte mare a lui Piedone. Piedone prezintă un nivel de încredere de 50%, fiind în momentul de față cel mai popular politician din România. Un cert efect de victimizare la nivel de București care s-a propagat la nivelul întregii țări și mai apoi și la nivelul partidului pe care îl susține. De confirmat rezultatul în sondajele următoare.
A doua surpriză a sondajului Sociopol de primăvară o reprezintă UDMR, cu doar 4%. Există riscul ca formațiunea politică ce reprezintă interesele minorității maghiare să nu facă pragul de 5% și să nu trimită pentru prima dată europarlamentari la Bruxelles. Un alt efect al comasării alegerilor. Pragul la europarlamentare este mai simplu decât la parlamentare, unde UDMR și-a inventat, ajutat de deep state-ul român, o plasă de siguranță cu reguli alternative, dacă nu face cumva 5%. La europarlamentare nu există această plasă de siguranță. Să nu treacă UDMR pragul electoral? Nu știm. De confirmat rezultatul în sondajele următoare.
Celelalte partide mici nu reușesc nici unul din ele să treacă pragul de 5%. SOS România 3%. PER 2%. Pro România 1. REPER 0. Este clar că acțiunea de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale le-a afectat puternic, acestea nedeținând nici vectori de imagine, nici organizații orientate către administrația locală.
Participarea la vot este destul de ridicată, 43% din total populație oficială cu drept de vot, un nivel specific situației de alegeri locale.
Sondajul a fost realizat în perioada 26 martie – 2 aprilie 2024, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, al populației adulte cu rezidența în România. Metoda de culegere a datelor: telefonic (CATI). Volumul eșantionului a fost de 1,002 persoane. Marja de eroare asociată, la un nivel de probabilitate de 95%, este de +/- 3.2%”, scrie Palada.