Mirel Palada: Scandalul „Coldea – Dumbravă” pune pe „butuci” USR, gruparea rezerviştilor din servicii şi acoperiţii din presă care tocmai erau pe punctul să o anunţe pe Kovesi candidat la prezidenţiale

„Unul din principalele motive, dacă nu principalul, pentru care s-a declanșat subit zilele astea scandalul Coldea – Dumbravă îl reprezintă nevoia de neutralizare a influenței respectivilor generali în alegerile prezidențiale. Nu este întîmplător faptul că scandalul a fost detonat în mod convenabil fix în mijlocul campaniei electorale. Cei de la butoane doresc să ofilească pe cît posibil rezultatul USR, jucăria electorală inventată de Coldea cînd era la putere, în alegerile locale”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.

„Și, prin aceasta, să minimizeze sprijinul pe care USR l-ar putea oferi la prezidențiale posibilei candidate a acestei brigăzi, Laura Codruța Kovesi.

Florin Coldea. Dumitru Dumbravă. Nicușor Dan. Clotilde Armand. Radu Mihaiu. Dominic Fritz. Allen Coliban. Stelian Ion.

Cît mai mulți dintre aceștia trebuie extrași din jocul politic, pentru a-i tăia pofta de participare lui Kovesi în toamnă. Pentru a simplifica ecuația electorală, și așa destul de complicată – vezi cazul Geoană.

Fără resursele de bani și mai ales de influență a generalilor din vechea gardă. Fără resursele electorale ale candidaților USR care vor pierde alegerile. Fără sprijinul partenerului strategic extern.

Fără toate astea, Kovesi va fi foarte precaută, chiar reticentă, în a se arunca în groapa cu lei. Chiar dacă e tentată. Chiar dacă prezintă în continuare un potențial de popularitate care poate fi convertit electoral.

Sînt probabil primul care, de ani de zile deja, am atras în mod constant atenția asupra pericolului Kovesi la prezidențiale.

Am trecut prin toate stadiile de oprobriu public pentru asta.

Întîi am fost considerat nebun. Pe urmă, cînd au început și alții să vadă același lucru în sondaje, s-a trecut la următorul stadiu. Am fost acuzat că sînt agentul criptic de influență al lui Kovesi. Pe urmă, cînd nici asta n-a mers, am fost aruncat în derizoriu. S-a rîs de mine că sînt obsedat și că nu e nici o șansă cumva Kovesi să candideze.

Da, da. Cum să nu.

Pînă cînd, încetul cu încetul, realitatea mi-a dat dreptate. Pas cu pas. Iar am avut dreptate.

Nu numai că respectiva intenționa să candideze, în ciuda tuturor negărilor publice pe care le-a tot făcut în ultimul timp. Din contră, echipa Coldea era cît se poate de activă să-i pregătească intrarea în cursă. Bani, resurse, influență. Întîlniri repetate cu aceasta în străinătate.

Drept pentru care, zilele astea, s-a detonat nucleara la adresa lor. Întocmai și la timp. Dintr-o dată, jihad pe față. Coldea și ai lui tăvăliți ca la manual.

Inițial, un val de atacuri de presă perseverente. Urmat de lovitura loviturilor, de plimbarea la DNA, unde a fost ținut 15 ore și de unde a ieșit alt om. Inclusiv pîngărirea ritualică făcută în mod simbolic de către “Ceaușescu”.

Ah, ce karmă dulce. “Ceaușescu”, acest bicisnic instrument folosit pînă recent în repetate rînduri de Coldea cînd era la putere, să ajungă acuma să-și bălăcărească fostul stăpîn. Are și istoria asta ironia ei necesară.

Toate aceste mișcări violente la adresa echipei Coldea nu se pot decripta decît în cheie electorală. Mai sînt și alte motive, evident. Cum ar fi, de pildă, necesitatea asigurării unui viitor non-penal lui Iohannis.

Dar e clar că principalul motiv îl reprezintă neutralizarea lui Kovesi la prezidențiale. Scoaterea acesteia din joc.

Dacă prin felul în care am tras semnale publice de alarmă la adresa candidaturii lui Kovesi am contribuit măcar și 1% la conștientizarea acestui pericol și la declanșarea imensului efort instituțional care s-a depus zilele astea, mă declar satisfăcut.

Am sentimentul datoriei civice împlinite și mă pot duce pe barcă liniștit. Kovesi out.

Ba nu. Scuze. Nu mă pot duce pe barcă. Trec localele. Dar urmează prezidențialele. Vin alegerile!

No respite for the wicked ones. No country for old men.

No polls for you today.

Ghinion”, scrie Mirel Palada.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare