Mitropolia Moldovei a decis ca la slujba de Hram de luni să cânte Corul Operei Naţionale, nu corul bisericesc al psalţilor

Nemulțumire în rândul cântăreților profesioniști de muzică bisericească din Iași. De Hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a apelat la serviciile corului de la Opera Națională Română Iași. Mitropolia a transmis că nu este nimic ieșit din comun, în timp ce cântăreții au cu totul altă părere, scrie activenews.ro citând wikipress.ro.

Pe data de 14 octombrie, Mitropolia Moldovei și Bucovinei sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Anual, sute de mii de pelerini din toată țara vin la  Iași ca să participe la Sfânta Liturghie.

În acest context, surse apropiate de Biserica Ortodoxă au arătat că nu s-ar mai respecta rânduiala, făcând referire strict la modul în care se desfășoară slujba. Spre exemplu, conform programului de evenimente pus la dispoziție de Mitropolie, în ziua de 14 octombrie, la slujbă va fi prezent corul Operei Naționale Române din Iași, ce va înlocui corul de psalți (cântăreți de strană).

Această strategie a provocat nemulțumire în rândul cântăreților bisericești, care se simt îndepărtați tocmai în ziua cea mai importantă din an.

Un cântăreț bisericesc a explicat pentru WikiPress de ce nu este oportună prezența altui cor la o slujbă atât de specială.

„În acest an cântă corul Operei, anul trecut a fost corul Filarmonicii. Nu este normal. Se duc psalții și cântă La Traviata? Nu. În loc să ții psalții tăi, aduci altă instituție, iar ei nu știu rânduiala. Nu discutăm profesionalismul Operei, dar ce faci cu corul „Chivotul”, îi trimiți la plimbare la mall? Dacă mergi pe strategia asta, așa ai putea să aduci Holograf, Florin Salam sau Irina Rimes să cânte în strană. Hramul Sfintei Parascheva este o sărbătoare foarte importantă, la cor trebuie să ai un anumit duh. Opera nu are cum să aibă duh. Vin oameni din toată țara care merită să asculte o slujbă făcută de profesioniști ai muzicii bisericești. Mulți oameni din țară și diaspora ascultă slujba online, anul trecut calitatea cântării a lăsat foarte mult de dorit. Nu este potrivit de liturghie. Dacă nu avem binecuvântare să cântăm de Hramul Sfintei, este ca și cum Mitropolitul însuși și alți slujitori nu ar avea voie să participe la Sfânta Liturghie chiar în această zi. Când a condus strana ultima dată dirijorul corului Operei la o Liturghie?”, este mesajul transmis de cântăreții bisericești, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

ActiveNews a solicitat un punct de vedere oficial din partea MMB dar „se pare că angajații Mitropoliei nu mai fac față pentru a răspunde profesionist și civilizat unui demers jurnalistic cu fundament creștin fiind prea ocupați cu apariția pe micile ecrane pentru a da relații aprofundate despre lungimea cozii și numărul închinătorilor, minut cu minut”.

Între timp, în lipsa unor explicații necesare pentru care am oferit cu dărnicie spațiu publicistic, odată cu trecerea zilei, firesc, s-a încins și internetul pe această temă. Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentariile curg lanț în continuare pe numeroase pagini şi site-uri ortodoxe și de specialitate.

Cunoscutul grup Nectarie Protopsaltul a comentat la rândul său destul de caustic cu trimitere la gafa de la Iași: „Când o greșeală omenească se transformă în tradiție seculară și nu se mai poate îndrepta din motivul că a devenit tradiție”.

Redăm în continuare cererea adresată de redactorul-șef al activenews.ro, Victor Roncea și articolul în cauză:

„Doamne ajută! Rugăm reprezentanții MMB să ne emită un punct de vedere complex cu privire la problema enunțată în articolul de mai jos. Mărturisesc că personal dau dreptate psalților. Sfânta Liturghie nu este un spectacol. Ieri, Filarmonica, azi, Opera din Iași, mâine, Opera din Sydney (sau din Stuttgart!)? Nici măcar nu știm dacă artiștii lirici sunt toți ortodocși, ceea ce, dacă ar participa la săvârșirea slujbei, nu cred că ar fi tocmai canonic. Apoi, și argumentul psaltului citat are fundament. Dacă mergem pe teoria „să le dăm o șansa”, cu tot respectul, de ce nu i s-ar da și unui ierarh al altui cult sau directorului Operei sau chiar președintelui Klaus Iohannis o șansă să țină slujba în locul Înaltpreasfințitului Teofan? Un artificiu aduce alt artificiu, oricât de minor ar părea. Mulțumesc!”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare