În vremuri grele, Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou s-a aratat grabnic ajutător. Astfel, racla cu moaștele sale a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt, prin rugăciunile Sfantului, epidemiei de ciumă. În 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, s-a întamplat același lucru, în speranța opririi epidemiei de holeră. În 1827, în timpul lui Grigore Ghica, fiind secetă, s-a organizat o procesiune pentru ploaie.„
Sursa:https://www.crestinortodox.ro/sfinti/dimitrie-basarabov-sfantul-facator-minuni bucurestilor-73098.html
Când s-a apelat la plimbarea moaștelor în izoletă s-au făcut minuni care nu erau posibile dacă „trăitorii” nu-și schimbau obiceiurile în preajma celor sfinte. Atunci când se „dădea sfoară-n țară„ că vine racla moaștelor la ei pe uliță „trăitorii” se spălau, îmbrăcau straie de sărbătoare, dădeau cu var, respectau regulile impuse de autorități și mai răreau din puricii cu care conviețuiau laolaltă.
Probabil așa se explică faptul că Sfântului Dimitrie cel Nou n-a făcut mari minuni în aprilie când s-a plimbat cu autoutilitara pe ulițele golite de credință ale Bucureștilor. Nici flotanții de Iași nu ar trebui să se aștepte la mari minuni atâta timp cât n-au înțeles de la info- plecări cum este orânduiala cu izolarea „în adâncul pustiei„.
Sfinții de pe icoane ar fi fost pictați cu mască dacă în timpul vieții lor le-ar fi cerut cineva asta spre binele aproapelui iar dacă ar fi fost contemporani cu rețelele de socializare s-ar fi învrednicit mai tare în a propovădui din sihăstrie…
O carte:
ISUS AL MEU autor GABRIEL LIICEANU
O Idee:
„Nu e de ajuns să te duci la biserică regulat, trebuie ca Biserica să te însoţească în toată activitatea ta, în toată gândirea ta, ceea ce ştiu că e un lucru dificil.„
Andrei Pleșu