Moscova închide consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg

Diplomaţia rusă a anunţat joi că va închide începând cu 1 septembrie consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg şi pe cel al Rusiei din Goteborg, în Suedia, ca răspuns la „politica de confruntare” dusă de Stockholm, informează AFP şi TASS, notează Agerpres.

De asemenea, Ministerul de Externe rus a anunţat expulzarea a cinci diplomaţi suedezi ca răspuns la o măsură similară luată la adresa unor diplomaţi ruşi.

Guvernul suedez a anunţat la sfârşitul lui aprilie expulzarea a cinci diplomaţi ruşi de la ambasada din Stockholm pentru activităţi „incompatibile” cu statutul lor. Măsura a intervenit la două săptămâni după ce Norvegia a anunţat expulzarea a 15 membri ai personalului ambasadei ruse la Oslo, pe care i-a acuzat de activităţi de spionaj sub statutul lor diplomatic.

Potrivit unei investigaţii comune a televiziunilor publice nordice, difuzată în urmă cu câteva zile, zeci de nave ruseşti au patrulat în Marea Nordului în ultimele luni pentru a aduna informaţii despre parcuri eoliene, gazoducte şi cabluri de electricitate în vederea unor posibile acte de sabotaj.

De asemenea, la începutul lui mai, Parlamentul Suediei a anunţat că a fost vizat de un atac informatic care a perturbat accesul la pagina de internet a instituţiei.

Suedia a solicitat aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, iar autorităţile suedeze au avertizat în acest context că a crescut numărul atacurilor informatice împotriva intereselor ţării.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare