Mostre de sol prelevate de pe faţa nevăzută a Lunii, transferate cu succes unei sonde orbitale

Modulul de ascensiune al misiunii spaţiale chineze Chang’e 6 a transferat joi cu succes mostrele colectate de pe partea îndepărtată a Lunii unei sonde orbitale, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de Reuters, scrie Agerpres.

După primirea mostrelor, sonda fără echipaj uman va zbura înapoi pe Pământ, aterizarea sa fiind programată în regiunea Mongolia Interioară din China la 25 iunie.

În cazul în care misiunea se va încheia cu succes, China va deveni prima ţară care va reuşi aducerea pe Pământ a unor mostre de sol selenar prelevate de pe faţa nevăzută a Lunii, orientată permanent în direcţia opusă Pământului.

Modulul de ascensiune al misiunii Chang’e-6 a decolat marţi de pe partea îndepărtată a Lunii, după ce modulul de asolizare a petrecut două zile pe suprafaţa satelitului natural al Pământului pentru a preleva mostre de sol.

În timp ce se afla pe Lună, misiunea a desfăşurat un drapel chinezesc confecţionat din bazalt, un material care abundă pe suprafaţa selenară, potrivit Xinhua.

Misiunea reprezintă o sursă de mândrie naţională în China. Lansarea sondei, în luna mai, a atras mii de turişti în provincia insulară sudică Hainan, iar fiecare etapă ulterioară, de la asolizarea pe partea îndepărtată a Lunii până la călătoria de întoarcere pe Pământ, reprezintă un subiect viral pe reţelele sociale chinezeşti.

Succesul transferului de joi a eşantioanelor preţioase, care, după cum speră oamenii de ştiinţă, ar putea dezvălui mai multe informaţii despre originile sistemului solar, vine, de asemenea, în contextul în care Statele Unite îşi exprimă îngrijorarea tot mai mare cu privire la progresele înregistrate de China în programele sale de explorare selenară şi spaţială.

Întrebat miercuri în legătură cu misiunea Chang’e-6, şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a felicitat China, însă a cerut totodată acestei ţări să fie mai deschisă în ceea ce priveşte activităţile sale spaţiale.

Nelson a avertizat în repetate rânduri că Statele Unite se află într-o „cursă spaţială” cu China pentru revenirea misiunilor cu echipaj uman pe Lună, adăugând că ţara asiatică va revendica orice resurse de apă pe care le-ar putea găsi acolo.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare