Un număr de 36 de senatori USR şi PNL au depus luni, la Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, cu titlul „PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice”.
Anunţul a fost făcut în plenul Senatului de Vlad Alexandrescu, senator USR.
Parlamentarii USR şi PNL cer în moţiune demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa şi apreciază că învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică.
„În urmă cu peste 150 de ani asistam la înfiinţarea primei universităţi a statului român modern, Universitatea din Iaşi. La scurt timp, a urmat înfiinţarea Universităţii din Bucureşti şi transformarea învăţământului primar într-unul gratuit şi obligatoriu. În următoarele decenii numărul şcolilor şi elevilor creşte continuu, iar miniştrii iniţiază reformele atât de necesare pentru modernizarea educaţiei. Acestea, stimaţi deputaţi şi senatori, erau vremuri în care liderii statului înţelegeau adevărata valoare a educaţiei. Vremuri în care preţuiam sistemul de învăţământ pentru amprenta lăsată asupra tinerelor generaţii, şi nu a loialităţilor personale. Spiru Haret spunea „Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă caracterului naţional al poporului care o locuieşte”. Astăzi, în schimb, ce fel de vremuri trăim? Înţelegem oare să acordăm educaţiei cel puţin aceeaşi valoare pe care o acordam şi atunci?”, spun senatorii opoziţiei în moţiune.
Tot ei răspund: „Răspunsul e dureros de clar, iar aceste prime câteva luni ale anului 2018 îl întăresc cu atât mai mult. Cu puţin timp înainte de instalarea guvernului Dăncilă, românii au putut asista la un episod demn de culmile servilismului politic românesc. Viitorul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, nesigur pe propria statură publică, încerca să-şi confecţioneze o brumă de legitimitate printr-o scrisoare de adeziune semnată de prietenii săi politici din conducerea unor universităţi”.
Potrivit unui comunicat al USR. faţă de anul anterior, Universităţii Bucureşti i se suprimă 60 de locuri la licenţă, 335 de locuri la master şi 56 de locuri la doctorat. În schimb, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, încadrată de ARACIS la încredere limitată atât în 2013, cât şi 2015, primeşte cu 30 locuri mai mult ca anul trecut. În total, celor patru universităţi din Consorţiul „Universitaria”, cele mai vechi şi probabil cele mai performante din ţară, care nu au semnat scrisoarea de susţinere pentru ministrul Popa, li se suprimă aproximativ 1000 de locuri la cele trei cicluri de studii.
În acelaşi timp, spune opoziţia, beneficiază de locuri în plus universităţi regionale, înfiinţate după 1989, cu un prestigiu, o atractivitate pentru studenţi şi nişte performanţe ştiinţifice mai slabe, dar care au iniţiat şi semnat lista de susţinere a ministrului Popa, unele dintre ele cu rectori înscrişi în PSD-ALDE, inclusiv universităţile din care provin ministrul, secretarul de stat şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, adică cei care au împărţit locurile.
„Domnule ministru Popa, dumneavoastră pe cine reprezentaţi în primul rând, în interesul cui luaţi decizii în calitate de ministru? Universitatea din Suceava, al cărui rector ales sunteţi? Grupul de universităţi ai căror rectori v-au susţinut public numirea în funcţie? PSD care v-a propus şi în care v-aţi înscris? Vă interesează în vreun fel calitatea şi performanţa în învăţământul superior din România? (…) Repartizarea locurilor către universităţi este subiectivă, nu este fundamentată obiectiv. (…) Repartizarea locurilor către universităţi este extrem de nedreaptă pentru studenţi. (…) Stimate domnule ministru Popa, poate că dumneavoastră nu vreţi să admiteţi, poate atât colegii de partid cât şi colegii din guvern refuză să realizeze. Noi, însă vedem foarte clar că aţi eşuat în misiunea de ministru. Nu vă ridicaţi la înălţimea acestei funcţii, iar fiecare zi în care rămâneţi în această funcţie este o zi pierdută pentru educaţia din România. Din aceste considerente, domnule Popa, vă solicităm de îndată să vă daţi demisia!”, spune printre altele textul moţiunii simple.