Deputaţii au respins miercuri moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, Documentul intitulat „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”. Au votat împotrivă toţi deputaţii prezenţi ai coaliţiei PSD-ALDE, precum şi cei ai UDMR.
Pentru ca moţiunea să treacă era nevoie de votul a jumătate plus unu din numarul deputaţilor prezenţi, potrivit regulamentului Camerei Deputatilor.
Printre cei care au votat împotriva moţiunii au fost liderul PSD Liviu Dragnea şi şeful UDMR Kelemen Hunor.
Toţi deputaţii PNL, USR si PMP prezenţi au votat în favoarea moţiunii, iar neafiliaţii şi reprezentantii minoritatilor au avut opinii diverse. În final au fost 99 de voturi pentru moţiune, 171 de voturi împotriva acesteia şi 5 abţineri
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la Parlament, că nu se pune problema remanierii lui Tudorel Toader din cauza aminstitiei şi graţierii.
„Le-aş sugera tuturor să nu se mai victimizeze în discuţii informale cu presa că dacă o să fie remaniaţi, o să spună de fapt care e adevăratul motiv. Adevăratul motiv pentru remaniere nu va fi la niciunul dintre miniştri ordonanţa de amnistie şi graţiere. Dacă cineva se gândeşte să spună că din cauza asta ar putea fi remaniat, ceea ce deocamdată în PSD nu e cazul, la ora asta nu se pune problema remanierii lui Toader, dar la ora asta nu ştim ce se va întâmpla în continuare, ar face o mare greşeală”, a spus Dragnea.
Anterior, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a avansat ideea unei posibile remanieri a ministrului Justiţiei. „Totdeauna există această posibilă manieră (n.r. a remanierii). Am spus-o foarte clar, nu numai faţă de ministrul Justiţiei, faţă de mulţi alţi miniştri, care aleg să facă altceva decât se hotărăşte în coaliţie şi în partid. Dacă un ministru nu înţelege că acolo nu este pe persoană fizică şi a fost învestit cu un program, cu nişte măsuri pe care trebuie să le facă şi pe care trebuie să le şi comunice, iată, poate nu vrea să facă amnistie şi graţiere, nu ştiu ce are dânsul în cap dacă vorbim de ministrul Justiţiei, sigur că, dacă nu va face ceea ce va vrea coaliţia, ministru ăla nu are cum să stea. Am auzit chestia asta că unii vor să stea cu forţa, cu forcepsul în Guvern. (…) Dânsul n-a făcut ceea ce am fi vrut noi să facem, adică să ne ajute cu experienţa dânsului în materie – şi ca profesor universitar, şi ca fost judecător al CCR, şi ca judecător la Curtea de la Veneţia -, să ne ajute în a face modificări la legile Justiţiei şi la Codul penal şi Codul de procedură penală ca să nu spună ulterior că dânsul nu le-a făcut şi din cauza asta poate că au fost declarate ca fiind neconstituţionale. Ne-am fi bucurat ca dânsul să lucreze mai mult în echipă cu noi”, a spus Rădulescu.