Municipiul Bucureşti ar urma să prelungească până în decembrie 2026 contractul cu Compania Municipală de Iluminat Public

Municipiul Bucureşti ar urma să prelungească până în decembrie 2026 contractul cu Compania Municipală de Iluminat Public.

Un proiect în acest sens urmează să fie dezbătut vineri, în şedinţa Consiliului General al Capitalei, care va începe la ora 9.00.

Joi, Comisia economică a CGMB şi Comisia pentru utilităţi au adoptat avize nefavorabile în cazul acestui proiect. În cadrul dezbaterilor, directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice, Roxana Şunică, a explicat necesitatea proiectului, în contextul finanţărilor nerambursabile oferite de Administraţia Fondului pentru Mediu.

„În acest moment avem aprobate două astfel de finanţări şi pregătită o a treia pentru o nouă sesiune de finanţare, ce a fost anunţată public acum două săptămâni, de către vicepreşedintele AFM, urmând să aibă loc în luna septembrie a acestui an. Prima finanţare AFM, în valoare de 30 de milioane – sesiunea de aplicare, la care PMB a participat, a avut loc în august 2022. Astăzi, în 2024, se montează pe stâlpi ultimele echipamente, urmând să se facă recepţia, toate documentele necesare, iar apoi să se trimită achiziţia spre decontare către Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, vorbim de o durată de aproximativ doi ani de la momentul deschiderii liniei şi până la momentul obţinerii banilor”, a spus Şunică.

Ea a menţionat că prelungirea contractului are un rol „proactiv”, pentru a preveni „orice risc de a pune în pericol” finanţarea nerambursabilă. Totodată, a subliniat că prelungirea nu exonerează autoritatea locală de obligaţia legală de a realiza o dată la cinci ani o analiză privind eficienţa economică a serviciului. Astfel, până la expirarea termenului de cinci ani, urmează să fie finalizată această analiză, care va fi supusă atenţiei Consiliului General, existând posibilitatea unor modificări în ce priveşte modalitatea de gestiune.

„Al doilea proiect AFM a fost aprobat. Am parcurs toate etapele necesare: semnarea contractului, actului adiţional, hotărâre de Consiliu, semnarea contractului cu AFM. S-a întocmit documentaţia, însă este o documentaţie foarte mare, este de 50 de milioane. A stat la ANAP destul de mult. Pe 1 iulie am primit de abia un aviz cu o verificare ex-ante. Aşadar ne aşteptăm şi în acest caz ca implementarea să dureze foarte mult, iar pentru a preveni orice risc de a pune în pericol această finanţare nerambursabilă pe care Primăria Municipiului Bucureşti o poate obţine, am venit către dumneavoastră cu propunerea de prelungire a acestui contract pentru un an şi jumătate”, a mai spus Roxana Şunică.

Consilierul general Răzvan Socolovici (PNL) a criticat faptul că şedinţa a fost „convocată de azi pe mâine” şi a menţionat că proiectul necesită „foarte multă atenţie”, în contextul în care înainte de orice prelungire a contractului ar trebui realizat un raport de audit.

„Eu nu văd în acest moment necesitatea acestui act adiţional. Ba, mai mult, consider că avem la dispoziţie un an de zile în care ar trebui să ne gândim la un nou contract de delegare de gestiune care să prevadă mult mai mult decât actualul contract. Aşa cum bine ştim cu toţii, avem nişte minusuri, pentru că tehnologia a avansat foarte mult, iar contractul are nişte lipsuri, din punctul acesta de vedere”, a spus el.

Conform raportului de specialitate, contractul de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public a fost încheiat în februarie 2020. Durata contractului este de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional, dar nu mai târziu de 12 luni înaintea expirării contractului. Actualul contract expiră pe 7 iulie 2025.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare