Miliardarul Elon Musk, proprietarul platformei X, a refuzat marţi un ordin al autorităţilor australiene de a retrage de pe aceasta o înregistrare video a atacului cu cuţitul dintr-o biserică din Sydney, transmite AFP, scrie Agerpres.
eSafety, autoritatea de reglementare pentru securitatea pe internet din Australia, a cerut ca X să blocheze accesul la un material video în care se vede cum un episcop de rit asirian, Mar Mari Emmanuel, a fost înjunghiat săptămâna trecută în cap şi torace de un adolescent de 16 ani.
Cu argumentul că X nu a ţinut cont de solicitare, eSafety a obţinut un ordin judecătoresc din partea unei instanţe federale australiene, prin care platforma este obligată să se conformeze în 24 de ore.
Musk a susţinut marţi că înregistrarea video a fost deja eliminată din conţinutul accesibil utilizatorilor din Australia. El a precizat că măsura a fost luată în vederea recursului, iar în prezent filmarea este salvată doar pe servere din Statele Unite.
Australienii pot recurge însă la un serviciu de ascundere a localizării, cum ar fi VPN, a constatat agenţia France Presse.
Patronul X se prezintă drept „absolutist al libertăţii de exprimare” şi a apreciat că Australia încearcă să impună o interdicţie la nivel mondial. „Suntem îngrijoraţi de faptul că dacă ORICE ţară are autoritatea de a cenzura conţinut pentru TOATE ţările, aşa cum cere ‘comisarul’ australian de la eSafety, atunci ce ar putea împiedica orice ţară să controleze întregul internet”, a argumentat el printr-un mesaj în reţea.
Un judecător urmează să decidă săptămâna aceasta dacă ordinul provizoriu va fi prelungit. Apoi, avocaţii autorităţii de reglementare vor cere un ordin permanent şi sancţiuni împotriva X, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.
La televiziunea ABC, premierul australian Antony Albanese l-a numit pe Musk „un miliardar arogant care se crede mai presus de lege, însă şi de decenţă”. „Ideea că cineva poate merge în instanţă pentru dreptul de a difuza conţinut violent pe o platformă arată în ce măsură este deconectat Musk de la realitate”, a spus el.
Julie Inman Grant, comisar al eSafety pentru securitatea internetului, care a iniţiat decizia autorităţii, este o fostă salariată a Twitter (numele anterior al X – n. red.) şi s-a confruntat deja de mai multe ori cu fostul ei angajator, încercând să facă platforma răspunzătoare pentru conţinutul violent sau iritant adăugat de utilizatori. Ea a subliniat că, după ce Musk a achiziţionat Twitter, conţinutul reţelei a atins un vârf al „toxicităţii şi urii”.
Grant a cerut şi altor giganţi ai internetului, cum ar fi Google, Snap şi TikTok, să retragă înregistrările video cu atacul de la Sydney, iar firmele respective s-au conformat, a arătat marţi un purtător de cuvânt al eSafety. Acesta a adăugat că, „deşi poate fi dificil de eliminat complet de pe internet conţinutul care provoacă prejudicii, în special deoarece utilizatorii continuă să îl publice, autoritatea de reglementare eSafety cere platformelor să facă tot ce este posibil şi rezonabil pentru minimizarea daunelor care le pot fi provocate australienilor”.
Autorităţile australiene se tem că materialul video respectiv poate alimenta tensiunile între comunităţile religioase. Din 2021, când a adoptat legea privind securitatea online, Australia face parte – potrivit AFP – din avangarda eforturilor de a impune marilor companii din domeniul tehnologiei responsabilitatea pentru conţinutul difuzat online de utilizatori.
eSafety a amendat recent X cu 610.500 de dolari australieni (circa 369.000 de euro) pentru că platforma nu a explicat cum combate pornografia infantilă. X a contestat în instanţă şi această sancţiune.
sursa – AGERPRES