Narcis Chisăliță de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: Nu faceți ipoteze sau presupuneri despre oameni sau despre dizabilitațile lor

Senatorul de Caraş-Severin Narcis Ionuţ Chisăliţă a depus la Senat o declaraţie politică dedicată zilei de astăzi, 3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Senatorul PSD a atras atenția că persoanele cu dizabilitati, atat in ​​calitate de beneficiari, cat si ca agenți ai schimbarii, pot accelera procesul de dezvoltare incluziva si durabila si pot promova o societate rezistenta pentru noi toti. 

„In 1992, prin Rezolutia 47/3, a fost proclamata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, care a avut si are ca scop atat promovarea drepturilor si a starii de bine si bunastare a persoanelor cu dizabilitati in toate sferele de dezvoltare si ale societatii, cat si cresterea gradului de constientizare asupra situatiei persoanelor cu dizabilitati in toate aspectele vietii politice, sociale, economice, culturale s.s.m.d.

In 2006, a fost adoptata Conventia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, un proiect creat pe baza deceniilor de munca a ONU in domeniul dizabilitatilor, care condus la un avans real al drepturilor si starii de bine si bunastare prin implementarea Agendei pentru o Dezvoltare Durabila 2030 si a altor cadre internationale precum Cadrul pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre, Carta privind incluziunea Persoanelor cu Dizabilitati in Actiuni Umanitare, Noua Agenda Urbana si Agenda de actiune de la Addis Abeba privind finantarea pentru dezvoltare.”, a declarat Narcis Chisăliță.

Senatorul PSD a subliniat că cetățenii cu dizabilități au același statut ca și cetățenii fără dizabilități într-un stat democratic.

„Stimati colegi,

Anul acesta tema Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati este imputernicirea persoanelor cu dizabilitati si asigurarea incluziunii si egalitatii pentru o dezvoltare echitabila, incluziva si sustenabila, ca parte a Agendei 2030 pentru o Dezvoltare Durabila.

Agenda 2030 se angajeaza si pledeaza pentru a „NU LASA PE NIMENI IN URMA”.

Persoanele cu dizabilitati, atat in ​​calitate de beneficiari, cat si ca agenți ai schimbarii, pot accelera procesul de dezvoltare incluziva si durabila si pot promova o societate rezistenta pentru noi toti. Inclusiv in contextul reducerii riscului de dezastre si a actiunii umanitare si al dezvoltarii urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilitati si organizațiile lor reprezentative, institutiile academice si sectorul privat sunt datoare si trebuie sa lucreze ca o „ECHIPA” pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila.

Stimati colegi,

Doamnelor si domnilor,

Sunt o persoana cu dizabilitati. O persoana onorata sa reprezint deopotriva semeni de-ai mei ce au acelasi statut si cetateni fara dizabilitati intr-una din institutiile vitale ale unui stat democratic. O institutie care detine toate parghiile pentru a contribui la promovarea, apararea si dezvoltarea drepturilor si ale starii de bine si de bunastare ale persoanelor cu dizabilitati.

Vreau ca azi sa ii salut cu respect pe toate persoanele cu dizabilitati din Romania si sa le spun ca nu sunt singuri. Ca sunt adevarate modele si ca formam cu adevarat o „echipa”.

Ca nu lasam pe nimeni in urma!!

Si mai vreau, stimati colegi, sa va transmit ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti atunci cand interactionati cu persoane cu dizabilitati este ca acestea sunt oameni. Si, la fel ca toti oamenii, la fel ca dumneavoastra, stimati colegi, sunt foarte diferiti, diversi, complexi si atat de frumosi prin toate acestea, inclusiv prin faptul ca difera in ceea ce priveste aspectele legate de dizabilitati.”, a punctat senatorul PSD:

Narcis Chisăliță a precizat că nu trebuie să fie făcute ipoteze sau presupuneri despre oameni sau despre dizabilitățile lor.

„Unii oameni apreciaza cu adevarat posibilitatea de a vorbi despre dizabilitatea lor si de a educa oamenii despre problemele de accesibilitate, iar altora nu le place sa vorbeasca despre asta deloc.

Nu faceti ipoteze sau presupuneri despre oameni sau despre dizabilitatile lor.

Nu presupuneti ca stiti ce vrea cineva, ce simte sau ce este mai bine pentru el!

Inainte de a ajuta pe cineva, intrebati daca respectiva persoana ar dori ajutor. In unele cazuri, o persoana cu dizabilitati poate prefera sa completeze singura o sarcina. Nu va simtiti jigniti daca vi se refuza oferta de asistenta. Pur si simplu, respectiva persoana isi doreste sa isi depaseasca limitele sau sa traiasca asa cum simte si vrea. Firesc, nu-i asa?

Vorbiti în mod normal. Unii oameni au tendinta de a vorbi mai tare, mai incet sau complet diferit fata de obicei atunci cand sunt in preajma persoanelor cu dizabilitati. Nu. Nu presupuneti ca, doar pentru ca o persoana are o dizabilitate, totul trebuie sa se schimbe in comportamentul celor din jur.

Si, mai ales, puneti omul pe primul plan, iar dizabilitatea pe al doilea. De aceea, spuneti „un om care este orb”, mai degrabă decat „un om orb” si „o femeie care foloseste un scaun cu rotile” in loc de „o femeie legata cu scaun cu rotile”.

Nu doresc sa ofer lectii. Ci, pur si simplu, doresc sa va creez o imagine mai larga asupra unor oameni care sunt ca si dumneavoastra si care tot ceea ce isi doresc este sa traiasca o viata asemenea dumneavoastra.

Nici mai mult, nici mai putin.

Si, mai ales, nici cu mai mult, nici cu mai putin!

Din acest motiv, tema din acest an a Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati este una pe care ar trebui sa o avem zilnic in vedere, ca un comportament firesc si cat se poate de natural. Sa o integram si sa o aplicam in activitatea noastra legislativa, in asa fel incat „a nu lasa pe nimeni in urma” sa fie cu adevarat reprezentat la orice nivel si in tot ceea ce priveste caracteristicile societatii si statului nostru.”, a conchis senatorul PSD.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare