Problema nu este despre ce vor vorbi liderii PSD în legătură cu justiţie, ci ce vor face în acest domeniu, afirmă marţi fostul premier Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu.
„Problema esenţială nu este despre ce vor vorbi, în continuare, liderii PSD în legătură cu abuzurile şi justiţia, ci ce vor face în acest domeniu. Asumându-şi o strategie în domeniul justiţiei, ca parte a guvernării – pe care să o construiască împreună cu legislativul şi cu CSM. După condamnare, am fost tentat să renunţ la cetăţenie pentru că „statul paralel” rupsese legăturile cu mine. Era un gând de furie. Aşa că, ulterior, am renunţat la ideea asta. Erau de vină nişte oameni. Dar pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, trebuie schimbat sistemul”, spune Năstase într-o postare pe blogul personal.
- El a adăugat că poate că unii dintre colegii de blog poate nu stiu dar condamnarile sale pentru căciuliţe de campanie sau pentru termopane au avut un obiectiv politic foarte clar – scoaterea sa din teren şi “trimiterea în afara stadionului”.
“În consecinţă, unii membri ai conducerii PSD au spus: nu avem ce sa facem, schimbam statutul (regulamentul) şi cei condamnaţi nu mai pot fi membri ai partidului. Vreţi să comentez mai mult?! Unii îmi reproşează acum că nu susţin, în continuare, gargara despre statul paralel şi abuzurile din justiţie. Din 2012, tot scriu pe blog despre strategia idioată a celor care şi-au fixat ca ţintă doar schimbarea unor persoane din sistemul judiciar (spre exemplu, Laura Codruta Kovesi). Am explicat de nenumarate ori, că este nevoie de modificari normative si institutionale, de un sistem de organizare judecatoreasca adecvat, de responsabilizarea procurorilor şi judecătorilor, de aducerea la partid a unor personalităţi cu autoritate în domeniu, de un sistem de control parlamentar asupra SPP şi STS. De ani de zile, se discuta in diverse cenacluri la televiziuni despre abuzuri (să nu-mi explice mie cineva că nu ştiu ce înseamna ele!) fără să se ia măsuri legislative solide, pe modelul unor ţări europene. Inclusiv prin asumarea răspunderii guvernului în parlament.
În loc de astfel de măsuri, asistăm de ani de zile la demascarea publică a unor abuzuri, regretabile, de altfel. Repet, inteligenţa politică implică reorganizarea sistemului care produce prea mult span. Nu analiza continuă a rebuturilor produse de acesta.”, a subliniat fostul premier.