Natalia Intotero: Bugetul alocat de Ministerul pentru românii de pretutindeni pentru sprijinirea diasporei, de peste 33,5 milioane de lei

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a afirmat, vineri, la prezentarea raportului de activitate pe anii 2017-2019, că bugetul alocat MRP pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni a fost de 33.539.000 lei, din care 7.029.000 lei pentru anul 2017, 11.785.000 lei pentru 2018 şi 14.665.000 lei pentru 2019, scrie agenția de presă Agerpres.

Ministrul a amintit că au fost finanţate 466 de proiecte, din care 118 în 2017 (61 pentru diaspora, 57 pentru comunităţile istorice), 149 de proiecte în 2018 (84 pentru diaspora, 65 pentru comunităţile istorice) şi 199 în 2019 (108 pentru diaspora, 81 pentru comunităţile istorice).

Printre cele mai importante acţiuni susţinute de MRP s-au numărat, potrivit raportului de activitate, Programul „Burse pentru etnicii români din Ucraina” (2018-2019) în cadrul căruia au fost acordate 5.645 de burse elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina, Programul de Tabere „ARC” (2017-2019) în cadrul căruia 7.526 de copii şi tineri din 20 de ţări din diaspora şi comunităţile istorice au participat la tabere organizate de MRP, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

Natalia Intotero a amintit şi de Campania Naţională „Informare Acasă! Siguranţă în Lume!”, proiect care încurajează informarea românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara ţării.

„Un număr de 40% dintre conaţionalii noştri care aleg să călătorească, să studieze sau să muncească în afara graniţelor se informează înainte să plece. (…) Aştept cu nerăbdare veştile pentru anul 2019 şi sper eu ca acest procent să fi crescut”, a precizat ministrul.

Natalia Intotero a afirmat că, deşi ministerul pe care îl conduce nu are atribuţii în organizarea alegerilor, MRP s-a implicat, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi de Autoritatea Electorală Permanentă, în demersurile pentru o cât mai bună informare a românilor de peste hotare cu privire la modalităţile de exercitare a votului la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019.

Ministrul Natalia Intotero„Ministerul Românilor de Pretutindeni nu are atribuţii în organizarea alegerilor şi participarea românilor din afara graniţelor pentru a vota, însă nu am rămas nepăsători şi alături de Ministerul Afacerilor Externe şi de Autoritatea Electorală Permanentă am demarat campanii de informare prin intermediul cărora am încercat să le aducem la cunoştinţă conaţionalilor noştri modalitatea de a-şi exercita votul”, a spus Natalia Intotero.

Ministrul a mai afirmat că în prezent s-a reuşit, prin modificarea legislaţiei, să fie accesate fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

„În momentul de faţă suntem în curs de finalizare a procesului de accesare a unei finanţări europene în valoare de 5.371.214,31 lei. Proiectul are în vedere elaborarea unei noi strategii pentru românii de pretutindeni. Este vorba de nişte studii prin intermediul cărora putem afla, pe 20 de ţări, nevoile concrete ale conaţionalilor noştri”, a mai spus Natalia Intotero.

Ea le-a mulţumit şi colegilor din Guvern „care au înţeles că acest minister are nevoie de o mai multă susţinere”, precizând că cel mai recent ajutor l-a primit în urmă cu aproximativ două luni, când i-au fost alocaţi bani din fondul de rezervă pentru a acoperi cheltuielile pentru bursele din Ucraina.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare