- ”Fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o familie a cărui copil se confruntă cu o boală gravă. Știm cu toții cât de greu este să treci printr-un astfel de moment și câtă nevoie are familia unui astfel de copil de explicații clare, pe înțelesul lor, spuse cu răbdare și înțelegere. În fața unei astfel de drame este nevoie în primul rând de empatie și grijă, mai ales atunci când vorbim de comunicarea unui diagnostic grav.
Tocmai de aceea continuăm demersurile noastre pentru a facilita instruirea personalului medical în domeniul comunicării, iar astăzi a avut loc cea de-a treia ediție a conferinței „Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric”, organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Fundația pentru Copii Ronald McDonald și Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților.
- Mă bucur să anunț că de la ediția precedentă a acestei conferințe au fost înregistrate progrese notabile, fiind organizate deja primele cursuri pilot de formare dedicate îmbunătățirii comunicării cu pacientul pediatric și cu familia acestuia. Beneficiarii primelor module de formare organizate de Fundația pentru Copii Ronald McDonald au fost 24 de medici și asistenți medicali din cadrul Secției Primiri Urgențe – Spitalul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”.
Pentru ca acest lucru să ajungă în curricula studenților la Medicină este nevoie ca noi toți, instituții ale statului, fundații, asociații, studenți și dascăli să lucrăm împreună și să creionăm astfel de proiecte care să fie puse în practică.
Le mulțumesc din suflet pentru colaborarea fructuoasă în acest sens ministrului Sănătății, domnul Alexandru Rafila, Fundației pentru Copii Ronald McDonald, prin doamna președinte Amalia Năstase și Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților condusă de către doamna deputat Dumitrița Gliga, care mereu a fost gazdă primitoare a acestor conferințe tematice.