Nepalul, apel către Rusia să nu recruteze cetăţeni de-ai săi în armata rusă

Nepalul a anunţat că i-a cerut Moscovei să nu recruteze cetăţeni de-ai săi îi armata rusă şi să repatrieze imediat orice soldat nepalez angajat în Rusia, după ce şase mercenari nepalezi angajaţi în armata rusă au fost ucişi, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Militarii nepalezi, faimoşii Gurkha, sunt cunoscuţi pentru curajul şi abilităţile lor de luptători şi au servit în armatele britanică şi indiană după proclamarea independenţei Indiei în 1947, conform unui acord între Londra, New Delhi şi Kathmandu.

Mica ţară din regiunea himalayană, situată între China şi India, nu are însă un astfel de acord cu Rusia, care a invadat Ucraina vecină în februarie 2022.

Autorităţile de la Kathmandu au declarat că şase cetăţeni nepalezi care activau în armata rusă au fost ucişi, fără a oferi alte detalii. ”Guvernul Nepalului i-a solicitat guvernului rus să repatrieze imediat corpurile soldaţilor decedaţi şi să plătească compensaţii familiilor victimelor”, a precizat Ministerul de Externe nepalez luni seara.

În prezent se fac demersuri diplomatice pentru eliberarea unui cetăţean nepalez angajat în armata rusă şi care a fost capturat de forţele ucrainene. De asemenea, Nepalul le-a cerut cetăţenilor săi să nu se alăture armatei niciunei ţări implicate în vreun conflict.

Potrivit cotidianului de limbă engleză The Kathmandu Post, ambasadorul Nepalului la Moscova, Milan Raj Tuladhar, a declarat că 150-200 de nepalezi lucrează ca mercenari în armata rusă.

Milioane de cetăţeni nepalezi lucrează în special în sectorul construcţiilor în Coreea de Sud, Malayezia şi Orientul Mijlociu.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare