New Delhi, cel mai poluat oraş din lume, învăluit într-o ceaţă toxică

Capitala Indiei, New Delhi, era învăluită vineri într-un strat dens de ceaţă toxică, iar unele şcoli au fost închise după ce indexul pentru calitatea aerului (AQI) s-a deteriorat până la nivelul ”sever”, informează Reuters, relatează Agerpres.

New Delhi se află din nou pe lista în real-time a celor mai poluate oraşe, alcătuită de compania elveţiană IQAir, care a estimat vineri AQI-ul capitalei indiene la 640, corespunzător categoriei ”periculos”. AQI-ul oraşului pakistanez Lahore este de 335.

Potrivit oficialilor regionali, o combinaţie sezonieră de temperaturi mai scăzute, absenţă a vântului şi incendieri ale miriştilor din statele învecinate a determinat o creştere accentuată a poluanţilor atmosferici.

Mulţi dintre cei 20 de milioane de locuitori ai New Delhi-ului s-au plâns de iritaţii ale ochilor şi de iritaţii în gât, iar aerul a devenit de un gri intens după ce AQI-ul a oscilat în jurul valorii de 480 la unele staţii de monitorizare.

Un AQI cuprins între 0 şi 50 este considerat adecvat, în timp ce valori cuprinse între 400 şi 500 afectează oamenii sănătoşi şi reprezintă un pericol pentru persoanele cu boli preexistente.

”În ultimele 24 de ore de serviciu, am văzut bebeluşi tuşind, copii cu probleme respiratorii şi respiraţie accelerată”, a declarat Aheed Khan, un medic din New Delhi, pe platforma de socializare X.

Erau mult mai puţini oameni în parcurile din oraş precum Lodhi Garden şi India Gate, populare în rândul persoanelor care practică jogging-ul.

Rezidenţii au cumpărat numeroase purificatoare de aer. Un centru de service pentru astfel de aparate a declarat că se confruntă cu o penurie de filtre noi, iar noile stocuri sunt aşteptate să sosească luni.

Oficialii au precizat că nu au constat nicio îmbunătăţire imediată în privinţa calităţii aerului.

”Nivelul de poluare va persista în următoarele două sau trei săptămâni, agravat de incidente legate de incendierea miriştilor, viteze mici ale vântului şi temperaturi în răcire”, a indicat Ashwani Kumar, preşedintele Comitetului pentru controlul poluării din Delhi.

Fermierii din statele nordice Punjab, Haryana şi Uttar Pradesh incendiază de obicei resturile rămase pe mirişti după strângerea recoltelor în octombrie în scopul curăţării lanurilor înainte de campaniile de semănare a recoltelor de iarnă câteva săptămâni mai târziu.

Anul acesta, atenţia stârnită de calitatea aerului în scădere a umbrit Campionatul Mondial de cricket găzduit de India, iar capitala financiară, Mumbai, este de asemenea afectată de o creştere accentuată a nivelurilor de poluare.

 

Foto: (c) RAJAT GUPTA/EPA

În New Delhi va avea loc luni un meci din Cupa Mondială dintre Bangladesh şi Sri Lanka.

Concentraţia particulelor toxice PM2.5, care au un diametru mai mic de 2,5 microni şi pot provoca afecţiuni mortale, depăşea vineri de 53,4 ori valoarea recomandată pentru calitatea aerului în New Delhi, potrivit IQAir.

În timp ce şcolile generale din capitală au fost închise vineri şi sâmbătă, cele din suburbii au rămas deschise, iar copiii care călătoresc cu autobuzele internatelor au fost nevoiţi să poarte măşti la fel ca în vremea pandemiei de COVID-19.

Calitatea slabă a aerului provoacă de asemenea probleme respiratorii, iritaţii ale ochilor şi stări de nelinişte la animalele de companie.

”Problemele respiratorii pot duce la pneumonie şi la alte afecţiuni în cazul animalelor mai tinere. Dacă este posibil, evitaţi să scoateţi animalele la plimbare dimineaţa pentru câteva zile până când calitatea aerului se va îmbunătăţi”, a declarat Prabhat Gangwar, un veterinar din cadrul asociaţiei Friendicoes.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare