Nicolae Ciucă: Dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea investiţiilor sunt esenţiale pentru consolidarea Parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova

Dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea investiţiilor sunt esenţiale pentru consolidarea Parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova, pentru integrarea europeană a Chişinăului, a declarat, marţi, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova marcheză un moment istoric pe parcursul său european şi deschide noi oportunităţi de bunăstare pentru cetăţenii moldoveni. În acest context, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea investiţiilor sunt esenţiale pentru pentru consolidarea parteneriatului strategic, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Aşa cum am promis, sprijinul nostru pentru Republica Moldova este unul concret, regăsit inclusiv în acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România. Iar ajutorul nostru nu se opreşte aici. Sprijinim pe deplin Republica Moldova în pregătirea la nivel instituţional, economic şi social pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de Bruxelles şi, într-un plan mai larg, pentru integrarea deplină a Republicii Moldova în familia europeană”, a afirmat Ciucă, care a participat, alături de omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, la Forumul „Moldova-România: Capital Bridges”.

Potrivit premierului, în contextul candidaturii Republicii Moldova la aderarea la UE relaţia de cooperare între pieţele de capital din cele două state trebuie să fie „mult mai puternică”.

„Relaţia de cooperare între cele două pieţe de capital din ţările noastre are rădăcini mai vechi, iar în contextul actual al candidaturii Republicii Moldova la Uniunea Europeană această cooperare trebuie să fie mult mai puternică. Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor noastre. Suntem gata să sprijinim firmele care caută acces la finanţare pe bursă. Dinamica ne arată că, faţă de anul 2006, când Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa de Valori a Moldovei au semnat un protocol de asistenţă tehnică, bursa de aici şi-a dublat capitalizarea, depăşind 40 de miliarde de euro. Succesul Bursei de Valori Bucureşti poate fi împărtăşit cu siguranţă colegilor din Republica Moldova, pentru a construi împreună punţi de capital eficiente între cele două economii”, a explicat Nicolae Ciucă.

Premierul a evidenţiat că România reprezintă primul partener comercial al Republicii Moldova, iar în 2021 s-a înregistrat o valoare record de două miliarde de euro a schimburilor comerciale bilaterale.

„Anul acesta, în primele cinci luni, comerţul bilateral a depăşit deja 1,2 miliarde euro, confirmând astfel tendinţa de creştere accelerată a schimburilor comerciale dintre ţările noastre. Este bine, dar nu este suficient. Trebuie să facem eforturi comune şi să transmitem mesaje către mediul de afaceri din România şi Republica Moldova în sensul valorificării optime a potenţialului celor două economii”, a spus Ciucă.

El a adăugat că, în actualul context geopolitic şi economic, rolul celor două Guverne este de a da mediului de afaceri încredere în economiile naţionale prin găsirea unor soluţii viabile ca răspuns la crizele existente.

„Războiul din Ucraina, criza energetică, lipsa de resurse materiale şi umane, perturbările apărute în funcţionarea lanţurilor comerciale internaţionale, precum şi inflaţia galopantă la nivel mondial cauzează probleme reale mediului de afaceri. Rolul nostru este acela de a găsi soluţii viabile la aceste probleme pentru a da încredere antreprenorilor şi companiilor în economiile naţionale. De aceea, este important să intensificăm eforturile comune destinate atenuării impactului negativ, resimţit atât la nivelul populaţiei, cât şi al mediului de afaceri din cele două ţări”, a menţionat prim-ministrul.

Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că atunci când Republica Moldova va adera la UE bucuria sa va fi la fel de mare ca la momentul intrării României în familia europeană.

„Abia atunci misiunea noastră va fi cu adevărat îndeplinită, iar moldovenii şi românii se vor putea bucura împreună de beneficiile statutului de membru al Uniunii Europene”, a completat Nicolae Ciucă.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare