miercuri, iunie 29, 2022

Nicolae Ciucă, la Vila Florica: Orice persoană reațională are o trăsături liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu, pe parcursul vieții. Se numește voința de a face!

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat, marți, la evenimentul de la Vila Florica, unde se aniversează 147 de ani de la înființarea partidului, că a fi liberal înseamnă o trăsătură de caracter și un mod de viață. ”Din acest punct de vedere, orice persoană reațională are o trăsături liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu, pe parcursul vieții. Se numește voința de a face”, a spus el. 

”Pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm la a-i evoca pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL și desigur, a evoca faptele lor, trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici cu victorii și înfrângeri, lăudați dar și criticați, la vremea lor. Perseverența și încăpățânarea de a reuși, prin voința proprie, sunt valorile care i-au definit și care trebuie să ne inspire și pe noi”, a spus președintele PNL în discurs.

Nicolae Ciucă a arătat că a fi liberal nu este o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice.

”A fi liberal înseamnă o trăsătură de caracter și un mod de viață. Din acest punct de vedere, orice persoană reațională are o trăsături liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu, pe parcursul vieții. Se numește voința de a face”, a arătat premierul.

”Acum și aici, în casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteți să vorbesc puțin despre ce cred eu că este statul liberal pe care toți liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Național Liberal, au obligația să îl construiască și să îl protejeze. În primul rând, statul liberal garantează și promovează libertatea cetățenilor săi. Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societățile democratice cu o guvernarea stabilă, rațională și moderată. Libertatea se realizează atunci când demnitatea umană și toate drepturile fundamentale ale persoanei sunt recunoscute și așezate în centrul preocupării instituțiilor statului”, a spus Ciucă.

El a arătat că în al doilea rând, statul liberal este un stat de drept.

”Statul de drept este un stat în care puterea politică, este ea însăși limitată prin Constituție și lege, iar majoritatea care decide nu poate să devină abuzivă. Din această perspectivă, statul de drept este și o valoare fundamentală pentru NATO și UE și premisa integrării și a dezvoltării noastre în aceste structuri care ne garantează securitatea și dezvoltarea economică”, a menționat el.

Președintele PNL a afirmat că în al treilea rând, statul liberal este un stat protector. Statul protector nu se confundă cu statul providență.

”Statul liberal protector garantează siguranța și libertatea cetățenilor săi, prin protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, respectiv prin apărarea suveranității și a integrității teritoriale. Din această perspectivă, apartenența României la NATO este cea mai importantă garanție în fața amenințărilor recente de securitate”, a spus Ciucă.

Președintele PNL a mai afirmat că în al patrulea rând, statul liberal este un stat care asigură stabilitatea economică. În societățile contemporane, liberalismul economic garantează și promovează competiția în economie. Totodată, în societățile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală și investiții.

”Predictibilitatea fiscală garantează că agenții economici (de la cel mai mic antreprenor la o companie multinațională) pot prevedea acțiunea economică pe termen mediu și lung. Așteptările lor legitime sunt protejate de încrederea că institutuțiile statului nu își modifică politica fiscală atunci când aceasta a căpătat stabilitate și eficiență în timp.
Pe de altă parte, investițiile garantează dezvoltarea sănătoasă a economiei și o creștere economică stabilă, garantează și protejează locurile de muncă ale cetățenilor. Investițiile sunt cele care ne ajută să depășim crizele economice. Și în acest context extrem de dificil pentru toate societățile democratice, România are nevoie de investiții ca de aer”, a spus el.

Potrivit lui Ciucă, ”cu Partidul Național Liberal la guvernare, în România se investește și se investește acum. Din acest motiv, fondurile europene multianuale, PNRR, alături de toate celelalte programe de investiții ale Guvernului și ale autorităților locale, reprezintă garanția stabilității și dezvoltării economice a României”.

Partidul Național Liberal este singurul mare partid național care promovează liberalismul economic și politic. Are o viziune politică de centru dreapta și istoria mai veche și recentă ne arată că este partidul care garantează stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică și moderația în actul guvernării. Partidul nostru, alături de președintele României, excelența sa, domnul Klaus Iohannis, reprezintă garanția ce susține cu toată tăria apartenența României la NATO și UE, asumând valorile democrației constituționale de tip occidental, a mai spus președintele PNL.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner