Nicolae Ciucă: Regimul democratic este singura garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi și pentru identitatea noastră ca națiune europeană

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat în discursul rostit în plen la sărbătorirea a 160 de ani de la înfiinţarea Senatului că regimul democratic este singura garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi și pentru identitatea noastră ca națiune europeană.

 

”Senatul a fost înființat odată cu nașterea oficială și consolidarea statului național român, în urma Unirii Principatelor. Senatul este, așadar, expresia unei identități naționale. Prin referendumul din 1864, a fost validat Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris, care stabilea un Parlament bicameral pentru noul stat.

Lua naștere atunci Corpul Ponderator, Camera superioară a Parlamentului, alături de Adunarea Electivă, Camera Deputaților de astăzi. Prin Constituția din 1866, Senatul a devenit un organ ales, pe bază de vot cenzitar, dar avea în competența sa și o serie de membrii de drept. Prin Constituția din 1923 a fost definitivată unitatea statului național român și cele două Camere ale Parlamentului au devenit organe reprezentative alese prin vot universal.

Instaurarea regimului comunist a condus la desființare Senatului și modificarea ordinii constituționale și democratice a României. Parlamentul bicameral a fost înlocuit de Adunarea Națională. Abia în 1990, după Revoluția din decembrie 1989, după reinstaurarea regimului democratic, Senatul a fost reînființat și ulterior integrat definitiv în noua ordine constituțională. Senatul este, așadar, nu doar expresia unei identități naționale, ci și expresia unei tradiții democratice.

Doamnelor și domnilor, o democrație este puternică, pe cât de puternic este Parlamentul său reprezentanții. Iar un Parlament puternic este un Parlament care își realizează în mod efectiv funcțiile sale principale. Reprezentarea unei națiuni independente, dezbaterea liberă între putere și opoziție a temelor majore pentru societate. Legiferarea coerentă și predictibilă, dar mai ales controlul democratic efectiv asupra activității executivului.

Totodată, un Parlament puternic este un Parlament care se bucură de încrederea oamenilor. Încrederea oamenilor este fundamentul care determină stabilitatea regimului politic. Din păcate, trecem printr-un context în care valorile democrației constituționale, valorile lumii libere, sunt puse în pericol.

Acest pericol real și actual rezultă din acțiuni destabilizatoare din exterior și cel mai periculos din interior. Asistăm la o consolidare și la o creștere a mișcărilor politice de tip extremist și populist peste tot în lumea liberă care încearcă în mod sistematic să conteste ordinea democratică fundamentată pe valorile pluralismului, libertății individuale și echilibrului puterilor în stat.

Toate aceste acțiuni au menirea să submineze încrederea oamenilor în regimul democratic și, pe cale de consecință, în instituțiile democrației. Acesta este motivul pentru care avem nevoie, mai mult ca oricând, de lideri politici responsabili, echilibrați și capabili să înțeleagă pericolul care ne amenință. De aceea, scopul nostru nu poate să fie decât unul singur, să garantăm stabilitatea și să asigurăm dezvoltarea regimului democratic.

Regimul democratic este singura garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi și pentru identitatea noastră ca națiune europeană. Pentru a face acest lucru, trebuie să avem curajul să luăm acele decizii care protejează și promovează interesele noastre, care garantează și întăresc apartenența noastră la valorile lumii occidentale.

Acestea sunt mizele României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Acestea sunt mizele societății noastre libere și aceasta este misiunea celui care primește onoarea de a conduce vremelnic destinele acestei țări.

Doamnelor și domnilor,

La moment festiv , în calitate de președinte al Senatului, vreau să mulțumesc tuturor celor care, prin munca lor, participă zi de zi la îndeplinirea activității parlamentare. Senatul este un spațiu al dezbaterii libere, un spațiu în care se construiesc, se verifică și se dezvoltă marile decizii care stabilesc un curs al istoriei noastre viitoare. Trebuie să găsim în noi puterea de a continua, puterea de a înțelege riscurile și oportunitățile pe care le avem, precum și puterea de a ne asuma până la capăt o misiune de onoare, protejarea românilor și susținerea lor oriunde s-ar afla în această lume.

Fie că trăiesc în țară, fie că trăiesc în străinătate, Senatul României și, implicit, Parlamentul României îi reprezintă pe toți în egală măsură. Avem obligația morală să cunoaștem și să înțelegem exact care sunt nevoile românilor, să înțelegem realitatea complexă în care trăim, să ne respectăm angajamentele față de partenerii noștri și să ne promovăm interesele noastre ca națiune. În încheiere, pentru a întări toate cele expuse anterior, vreau să citez din primul discurs din cadrul Senatului, de acum 160 de ani. Este vorba despre discursul inaugural susținut chiar de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a spus primilor aleși următoarele: “Apucați-vă serios de lucru în cercetarea legilor ce vi se vor prezenta, să puneți acea realitate care decurge din tăria convingerilor. Căci tăria convingerilor dă putere pentru consiliere și dovedește cu atât mai multă credință și patriotismul cetățeanului”,

Vă mulțumesc!

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare