Nicoleta Pauliuc (PNL): Ar trebui ca prezenţa copiilor pe reţelele sociale să se facă într-un mod mai moderat

Preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, a pledat, luni, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia că nu trebuie reglementat accesul general la TikTok din cauza promovării unor mesaje extremiste, ci doar organizate dezbateri prin care românii să fie informaţi despre „pericolul extremist”.

Ea a amintit că Congresul american „a vorbit foarte clar despre legalitatea aplicaţiei TikTok, condiţionată de vânzarea companiei, pentru că experţii spun că datele cu caracter personal sunt preluate de către această aplicaţie şi transmise în China”.

„În cadrul aplicaţiei sunt softuri care permit, dacă tastezi un mesaj, să se ştie ce vorbeşti. Alături de colegele din organizaţia de femei liberale avem în dezbatere naţională un proiect de lege despre un parteneriat între părinţi, instituţii şi proprietarii de reţele. Dacă ne dorim o generaţie tânără echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, atunci accesul pe aceste reţele trebuie să se facă într-un mod reglementat”, a spus Pauliuc, luni, la Senat.

Ea a menţionat că prezenţa copiilor pe reţelele sociale ar trebui să se facă „într-un mod mai moderat”.

„Ar trebui ca prezenţa copiilor pe reţelele sociale să se facă într-un mod mai moderat, pentru că studiile relevă o influenţă negativă asupra dezvoltării fizice şi emoţionale a copiilor noştri. Studiile demonstrează că această generaţie de astăzi este mult mai depresivă şi că aplicaţiile pentru reţelele sociale sunt concepute să creeze dependenţă similară cu a dependenţei de jocuri online, chiar cu a dependenţei de droguri”, a adăugat Pauliuc.

Senatoarea PNL a explicat că furnizorii de conţinut pe internet trebuie să marcheze cu atenţionări materialele cu caracter puternic emoţional, similar regulilor existente în mass-media.

„TikTok este un spaţiu al teribilismului. Am văzut filmuleţe care îi îndeamnă pe tinerii la acţiuni nesociale, chiar în apropierea limitei încălcării legilor. Acelaşi coleg spunea că este foarte apropiat de politica Partidului Republican din Statele Unite, Partidul Republican insistă ca această aplicaţie să se supună condiţiilor legale. România, la fel ca SUA şi statele din UE, trebuie să aplice Directiva Digital Services Act care vorbeşte despre anumite penalităţi în momentul în care aceste aceşti furnizori de conţinut distribuie informaţii care nu sunt adecvate celor cărora li se adresează. Dacă dai informaţii sau imagini cu un puternic caracter emoţional, (…) trebuie să existe atenţionări”, a afirmat Pauliuc.

Ea consideră că reglementarea accesului din cauza mesajelor extremiste nu trebuie să aibă loc doar pentru că „se apropie campania electorală”.

„Se spune că este o manipulare, că vrem să îngrădim libertatea. (…) Dacă ne dorim o tânără generaţie echilibrată fizic şi emoţional, atunci politica noastră trebuie să fie una prin care accesul trebuie să fie ponderat şi o discuţie transparentă despre acces. Mesajele extremiste nu trebuie oprite şi nu trebuie reglementare doar pentru că se apropie campania, ci trebuie să avem o discuţie corectă şi să informăm românii ce înseamnă pericolul extremist. Suntem într-un adevărat război cibernetic al manipulării şi al dezinformării. Este obligaţia fiecărui partid de a-şi face politicile şi de a-şi stabili mesajele. Poate că partidele democratice din România nu au reuşit să ajungă atât de bine la tineri. Este datoria noastră să le explicăm tinerilor ce înseamnă pericolul extremist şi să le arătăm beneficiile unor concepte democratice”, a punctat Pauliuc.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a adoptat, pe 13 martie, cu majoritate covârşitoare de voturi, un proiect de lege care acordă proprietarului chinez al platformei TikTok, ByteDance, un termen de şase luni pentru a ceda acţiunile platformei cu 170 de milioane de utilizatori americani, în caz de neconformare urmând să se confrunte cu o interdicţie.

Bruxellesul se pregăteşte să publice săptămâna viitoare o serie de orientări privind combaterea dezinformării pentru a preciza, înaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie, regulile pe care reţelele sociale vor trebuie să le respecte, în caz contrar fiind aplicate amenzi, potrivit unui responsabil european, citat de AFP.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare