Nicolicea: Parlamentul nu are niciun fel de atribuţie efectivă în referendumul pe justiţie; aşteptăm întrebările

Parlamentul nu are niciun fel de atribuţie efectivă în referendumul pe justiţie, ar va aviza favorabil solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum în data de 26 mai.

„Ţinând cont că invitaţia preşedintelui a fost cu privire la problemele justiţiei şi nu strict la referendum, reamintesc că, potrivit Articolul 31, Alineatul 1, din Constituţie, printre alte atribuţii, Ministerul Public se ocupă de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În acest context, ţinând cont că de Ministerul Public este condus de procurorul general, (…) n-ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, să se ocupe o persoană care avea funcţia de procuror. (…)  Cu privire la referendum, am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei că Parlamentul, aşa cum a dat acel aviz, hotărâre numărul 5 din 2017, va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ, adică care nu are efecte decizionale, cu recomandările care au fost făcute acolo, care nu erau altceva decât citate din Constituţie, din deciziile Curţii şi recomandările Comisiei de la Veneţia, rămânând preşedintelui, evident, dreptul de a-l demara, de a pune întrebarea şi responsabilitatea pentru această acţiune, Parlamentul neavând niciun fel de atribuţie efectivă în acest referendum”, a declarat Nicolicea la finalul consultărilor avute vineri la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis

El a fost însoţit Ioan Munteanu şi Marian Iancu foşti deţinuţi politici în închisoarea de la Aiud.

„Acolo au avut de suferit, ceea ce ştiţi şi dumneavoastră, că sufereau toţi deţinuţii de acolo. În plus, domnul Marian Iancu este şi revoluţionar, a fost la baricadă la Inter împreună cu fata domniei sale şi o altă fiică, tot la Revoluţie, a fost împuşcată mortal la Dalles”, a explicat Nicolicea.

Ioan Munteanu a povestit că i-a solicitat preşedintelui să-l demită pe Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României.

„În anul 1980, am fost condamnat de Tribunalul Militar Timişoara, la opt ani temniţă grea. Am fost depus la Aiud. La Aiud, comandantul penitenciarului, împreună cu toţi cei de acolo au băgat cu regim restrictiv. Menţionez că din acest pluton sau să zic aşa, făcea parte şi Augustin Lazăr, actualul procuror-şef al României. El m-a amânat de două ori şi o dată am ieşit la raport să reclam că sunt nevinovat, şi pentru acest lucru a dat ordin la plutonierul major Vaida să-mi dea 10 zile de izolare, că am calomniat organele puterii de stat. Am cerut domnului preşedinte să semneze decretul, să semneze decretul ca să îl revoce din funcţie şi îmi spuse că o să vadă”, a declarat Ioan Munteanu.

Marin Iancu, general în rezervă, fost deţinut politic 10 ani, a vorbit la rândul său despre abuzurile lui Augustin Lazăr.

„Mi-au dat doi la recurs şi am rămas la 8. A mai venit un decret şi am rămas la cinci ani şi patru luni. Trebuia să execut la capăt deci, aşa era regula pentru deţinuţii politici. Mi-au dat cinci ani, am executat 5 ani 3 luni şi 18 zile. Cu 12 zile înainte, mi-a dat drumul, a zis, condiţionat. Am fost amânat de patru ori, nejustificat.(…)  Dar la sfârşit, mi-au scris: timpul insuficient pentru reeducare. În legătură cu Lazăr, eu nu am ştiut cine este procurorul şi nu am fost nici curios ulterior să aflu. Când am văzut la televizor că au prezentat Antena 3 lista cu deţinuţii politici la Aiud, m-au sunat colegii şi mi-au spus: Mariane, vezi că te-am văzut pe listă la Antena 3. Şi atunci m-am uitat şi eu în documentele mele. Dacă nu am fost curios vreodată, ce mă interesa pe mine? Mă interesa să fiu liber. Numai că acest om lipsit de cultul umanităţii, neavând posibilitatea, măcar să fi stat de vorbă, să mă întrebe şi pe mine, că aveam copii, nevastă, fraţi, surori. Nimic, acest om a tras acolo şi am făcut încă patru ani de zile, lipsit de libertate. Iar pe 11 septembrie, pentru că împreună cu alţi patru deţinuţi, şase deţinuţi politici am făcut un apel la Viena, la Conferinţa Internaţională pentru Cooperare şi Securitate, şi am reuşit să îl trimit într-adevăr, prin Ambasada americană, a fost citit la Corpul Diplomatic de la Viena a luat foc, ne-a chemat pe toţi pe rând şi cinci dintre noi au fost izgoniţi din ţară, trimişi în America. Aici am rămas doar eu şi Radu Filipescu. Aceasta este pe scurt povestea vieţii mele. „, a povestit emoţionat Marian Iancu.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare