Nicu Popescu anunță reducerea numărului de diplomați ruși acreditați în R.Moldova. Ambasadorul Rusiei amenință Chișinăul

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, anunță despre limitarea numărului de diplomați ruși în R.Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de azi a Guvernului, potrivit Deschide.md

În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat ministrul.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat astăzi, după convocarea la MAEIE, că decizia respectivă a fost una previzibilă.

Această decizie, poate, a fost previzibilă, dar noi nu credeam că autoritățile de la Chișinău se vor implica în competițiile de rusofobie atât de rapid și vor fi luate măsuri atât de radicale. Sperăm că oficialii care iau asemenea decizii înțeleg care ar putea fi consecințele în segmentul bilateral”, a spus el.

Deschide.MD a scris anterior că Ambasada Federației Ruse la Chișinău reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău și încă de la ridicarea sa, dimensiunea ei a fost un mister, dat fiind faptul că Republica Moldova este prea mică pentru o astfel de ambasada rusească.

La acest moment, Federația Rusă dispune în ambasadă de 37 de diplomați acreditati și 34 de de angajați ”tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo) cunoscut ca fiind o oficină de propagandă iar unele țări, inclusiv România, închizând aceste centre. De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) despre ei existând foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților.

 

Nicu Popescu declara anterior că necesitatea unei parități diplomatice cu Rusia vine din faptul că Moscova duce politici ostile împotriva R. Moldova.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare