Oamenii de ştiinţă au confirmat că exemplarele de păianjen cu pânza-pâlnie, cel mai cunoscut şi mai letal păianjen din Australia, sunt împărţite în mai mult de o specie, transmite marţi agenţia DPA, relatează Agerpres.
Păianjenul cu pânza-pâlnie de Sydney, cu o muşcătură mai periculoasă pentru oameni decât cea a oricărui alt păianjen, a fost considerat până acum o singură specie.
Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul ştiinţific BMC Ecology and Evolution de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Leibniz pentru Analiza Schimbării Biodiversităţii (LIB) din Germania, de la Muzeul Australian din Sydney şi de la Universitatea Flinders din Adelaide, a constatat că păianjenul cu pânza-pâlnie din regiunea Sydney are trei specii distincte.
Cercetătorii s-au bazat pe o combinaţie de comparaţii anatomice şi moleculare pentru a studia diferite populaţii de păianjeni şi au comparat exemplare colectate recent cu specimene mai vechi din colecţiile Muzeului Australian, care datează de la începutul anilor 1900.
Ei au constatat că trebuie recunoscute trei specii: „clasicul” păianjen cu pânza-pâlnie de Sydney (Atrax robustus), păianjenul cu pânza-pâlnie de la sud de Sydney (Atrax montanus) şi cel mai mare dintre cei trei, păianjenul cu pânza-pâlnie de Newcastle (Atrax christenseni), supranumit „Big Boy”.
Stephanie Loria, cercetătoare principală în cadrul LIB, a declarat că păianjenul cu pânza-pâlnie este o specie „complet nouă”.
„Cercetarea noastră a scos la iveală diversitatea ascunsă în rândul păianjenilor cu pânza-pâlnie”, a spus ea.
„Niciuna dintre aceste descoperiri n-ar fi fost posibilă fără utilizarea colecţiilor istorice şi a colaborării internaţionale”, a precizat cercetătoarea.
Deşi nu au existat decese în rândul oamenilor de la dezvoltarea antiveninului, în anii 1980, Danilo Harms, coautor principal al studiului, a declarat că descoperirea ar putea optimiza producţia de antivenin şi studiile biochimice asupra veninurilor de păianjen.
Antiveninul actual rămâne eficient nu doar împotriva tuturor speciilor de păianjen cu pânza-pâlnie de Sydney, ci şi împotriva altor specii înrudite, au notat oamenii de ştiinţă.
Kristofer Helgen, cercetător-şef la Institutul de Cercetare al Muzeului Australian, a declarat că păianjenii sunt animale impresionante, cu adaptări incredibile, printre care se numără simţurile foarte dezvoltate, capacitatea de a ţese pânze elaborate şi un sistem foarte eficient de injectare a veninului.
„Păianjenii sunt mai vechi decât dinozaurii. În peste 300 de milioane de ani de existenţă, ei au stăpânit aproape fiecare mediu de pe Pământ şi joacă un rol vital în ecosistemele globale. În plus, sunt uimitor de diverşi – există circa 52.500 de specii de păianjeni vii cunoscute şi posibil multe altele de descoperit”, a subliniat Helgen.
sursa – AGERPRES