„Astăzi a bubuit în media o dezvăluire atît de șocantă încît ar trebui să determine întrunirea de urgență a CSAT și retezări de capete la vîrf. Mai precis, am aflat de la DNA că, în România, structurile de forță ale statului au ajuns să vîndă pe bani (mulți), ca la piață, interceptări din dosarele penale. Vorbim de cazul unui comisar șef (colonel, cum s-ar spune) din Poliție, iar asta ridică automat întrebarea: dacă un polițist cu rang mediu poate face așa ceva, ce posibilități de ”tranzacționare” pe bani au generalii din serviciile secrete ori procurorii?”, scrie, pe inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.
„Potrivit unui comunicat al DNA transmis, azi, Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de Marius Coriolan Andrica, comisar-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, şi transferul neautorizat de date informatice.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada aprilie – iunie, Andrica, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, Brigada de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Serviciul de combatere a criminalităţii organizate Ilfov, fiind delegat să efectueze cercetări într-un dosar penal, în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru o altă persoană, martor în cauză, ar fi pus la dispoziţie înregistrări ale discuţiilor purtate de un fost partener de afaceri al martorului cu terţe persoane şi i-ar fi permis accesul acestuia la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Cum s-au derulat faptele relatează Aktual24.ro:
Un afacerist controversat, Dan Constantin Grigoriu, care se dădea drept „general SRI”, L-a denuntat pe Andrica pentru ca i-a imprumutat bani, iar acesta a dorit sa îi dea în contul datoriei inregistrari cu un alt afacerist dubios din Vrancea.
Un alt politist caruia Grigoriu i-a imprumutat bani este Rosca Nicolae. Andrica a dorit apoi ca, in locul banilor, sa ii dea lui Grigoriu inregistrari cu Daniel Emil Von Hillebrandt, un focsanean trimis in judecata de procurorii vranceni pentru escrocherii cu masini de lux si imobiliare.
„La data de 15.04.2024, in evidentele Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, a fost inregistrat denuntul formulat de numitul Grigoriu Constantin Dan.
Sintetic, din actul de sesizare reiese faptul ca Grigoriu Constantin Dan, la insistentele comisarului sef de politie Andrica Marius Coriolan, i-a imprumutat acestuia suma de 56.000 euro, iar prietenului sau, Rosca Nicolae, despre care a afirmat ca este un fost politist iesit la pensie, foarte serios, suma de 65.000 euro.
Din suma totala de 121.000 euro, denuntatorul si-a recuperat doar 20.000 euro de la Andrica Marius Coriolan, ramanand sa isi recupereze o diferenta de 101.000 euro.
Tot din actul de sesizare reiese faptul ca numitul Andrica Marius Coriolan s-a oferit sa il ajute pe denuntator si sa il intercepteze pe Von Hillebrandt Daniel-Emil, fara ca denuntatorul sa inainteze vreo plangere in acest sens, punandu-i la dispozitie, cu o saptamana inainte de depunerea denuntului, convorbirile telefonice rezultate in urma punerii in aplicare a unor mandate de supraveghere tehnica privindu-l pe Von Hillebrandt Daniel-Emil.
(…) Prin ordonanta nr. 53/1/P/2024, emisa de organul de urmarire penala din cadrul DNA – Sectia de combatere a coruptiei la data de 22.07.2024, s-au dispus urmatoarele:
Extinderea urmaririi penale ”in rem” cu privire la comiterea urmatoarelor infractiuni:
Fapta numitului ANDRICA MARIUS CORIOLAN, care, in calitate de ofiter de politie (comisar sef de politie) in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de combatere a criminalitatii organizate, Brigada de combatere a criminalitatii organizate Bucuresti, Serviciul de combatere a criminalitatii organizate Ilfov, fiind delegat sa efectueze cercetari in dosarul, la data de 23.04.2024, in scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru martorul-denuntator GRIGORIU CONSTANTIN-DAN (colaborator cu identitate reala in prezenta cauza), constand in inregistrari ale discutiilor purtate de numitul VON HILLEBRANDT DANIEL-EMIL cu terte persoane, i-a permis accesul martorului-denuntator la informatii ce nu sunt destinate publicitatii in sensul in care i-a inmanat acestuia un hard disk continand inregistrari audio ale convorbirilor telefonice purtate de numitul VON HILLEBRANDT DANIEL-EMIL cu terte persoane, inregistrari rezultate in urma unor activitati de supraveghere tehnica desfasurate in dosarul penal nr. 629/19/P/2024, constituie infractiunea prev. de art. 12 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000” se arata in referatul DNA.
Doar cîteva întrebări legitime:
1) Cît de extins este la această oră în statul român mecanismul de comercializare a dovezilor aflate la dosare?
2) Cîte alte situații similare sunt cunoscute, într-o formă sau alta? Există informări ale serviciilor pe această temă și dacă da, de cînd datează cele mai vechi?
3) Cît de valabilă e ipoteza că, așa cum anumite dosare au fost deschise doar spre a fi închise pe bani, se practică și mecanismul interceptărilor în diverse cauze special pentru a fi comercializate ulterior?”, arată jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.