Numărul de muncitori străini din afara UE care vor fi aduși în țară în 2022 se triplează

„Guvernul a decis să tripleze numărul de muncitori străini din afara UE care vor fi aduși în țară în 2022. Având în vedere că nu se justifică o astfel de cifră din niciun punct de vedere, singura explicație plauzibilă este aceea că se pregătește înlocuirea românilor care vor refuza să se vaccineze, după impunerea certificatului verde la locurile de muncă”, scrie national.ro.

Cifra de 100.000 de muncitori străini care vor veni să lucreze în România în 2022 este absolut nerealistă la acest moment, dar și anul viitor, când se preconizează o scădere economică majoră. Contingentul de 100.000 de muncitori imigranți se adaugă celor 350.000 de străini care lucrează deja în țara noastră. Guvernul însă se pregătește pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă, care va avea drept consecință concedierea în masă a celor care vor refuza vaccinarea. Cifra de 100.000 nu este bătută în cuie, ea putând fi suplimentată oricând va dori Guvernul, fără vreo limită. Sindicaliștii spun că un număr atât de mare de imigranți va însemna și o reducere a nivelului salariilor din România.

”Cifra de 100.000 nu este justificată, pentru că anii precedenți am avut contingent de 50.000 și s-a completat doar pentru vreo 30.000. În al doilea rând nu este justificat pentru că probabil vom avea o cădere a economiei și o reducere a consumului. În nota de fundamentare a proiectului se arată clar că numărul străinilor care și-au găsit loc de muncă este cu 5.000 mai mic decât a celor care și-au depus acte ca să intre în România. Ceea ce înseamnă că se fac afaceri cu muncitori din afară țării. E un business, în care se iau bani și când aduc forța de muncă în țară și când îi angajează. Pe de altă parte, se creează o presiune anormală, pentru că îi lasă muritori de foame prin România, având în vedere că, fără un job, nu au sursă de venit. Firmele de plasament îi aduc cu promisiunea că le va găsi un loc de muncă. Vor trăi de pe o zi pe alta, cu locuri de muncă temporare, și atunci va crește infracționalitatea. Iar indirect, un număr atât de mare de muncitori străini va face presiuni pe menținerea unor salarii foarte mici în România, pe principiul – nu-ți convine, mai sunt 100.000 la poartă”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Potrivit Institutului Național de Statistică, România avea, în septembrie, 416.000 de șomeri, la care se adaugă un număr mare de oameni care nu mai beneficiază de ajutorul de șomaj. Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii  Europene sau state membre ale Spațiului Economic  European, respectiv ai Confederației  Elvețiene, în  perioada  de referință 01.01.2021-12.10.2021, a fost de 36.265. Pentru comparație, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni străini non-UE, SEE sau Confederația Elvețiană, în anul 2020 a fost de 25.683 iar în anul 2019 de 28.954, arată Ministerul Muncii.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre elaborat de Ministerul Muncii, deficitul de forță de muncă înregistrat în România se poate vedea și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să angajeze cetățeni străini din afara UE. Totodată, ministerul arată că, în perioada ianuarie-august a anului 2021, numărul total de locuri de muncă vacante era de 264.983 (în  scădere cu 0,8% față de  perioada similară din anul 2020, când numărul locurilor de  muncă vacante declarate de angajatori era de 267.106). Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi puse la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, 50.924 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare