Numărul de persoane dispărute în Mexic a depăşit pentru prima dată 100.000, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, publicate luni şi citate marţi de DPA, conform Agerpres.
„Desaparecidos”, termenul spaniol pentru persoanele dispărute, sunt urmărite într-un registru naţional alcătuit de minister şi actualizat constant.
Numărul mare de persoane dispărute reflectă violenţa prin care trece Mexicul de la începutul războiului împotriva drogurilor în 2006.
Potrivit estimărilor, peste 350.000 de persoane au murit de atunci. Anul trecut au fost în medie 94 de crime pe zi în Mexic, o ţară cu peste 129 milioane de locuitori.
„Crima organizată a devenit un autor central al dispariţiilor în Mexic, cu diferite grade de participare, acceptare sau omisiune din partea funcţionarilor publici”, a declarat Comitetul ONU pentru Dispariţiile Forţate într-un raport emis luna trecută în urma vizitei unei delegaţii în Mexic.
„Statele părţi sunt direct responsabile pentru dispariţiile forţate comise de funcţionari publici, dar pot fi de asemenea răspunzătoare de dispariţiile comise de organizaţii criminale”, a subliniat comitetul.
Comitetul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia apărătorilor drepturilor omului, dintre care unii au dispărut din cauza propriei participări la căutări şi la lupta împotriva dispariţiilor.
Peste 30 de jurnalişti au dispărut de asemenea în Mexic între 2003 şi 2021, dintre care niciunul nu a fost localizat, a declarat comitetul.
Potrivit organizaţiilor care caută oameni care au dispărut, multe familii nu raportează dispariţia celor dragi din lipsă de încredere în autorităţi. Se crede astfel că numărul real al celor dispăruţi este mult mai ridicat decât cel oficial.
sursa – AGERPRES