O delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, condusă de către preşedintele Comisiei, deputatul Dorel-Gheorghe Căprar, s-a aflat, în perioada 17-20 septembrie, într-o vizită în Lituania și Letonia.
În acest context al vizitelor de cooperare parlamentară au avut loc numeroase vizite atât la Seimas și Saeima, parlamentele celor două state, la structurile aflate în aria de competență a Comisiilor similare, cât și la ministerele de externe.
Din delegaţie au făcut parte, pe lângă preşedintele Comisiei, vicepreședintele Bogdan-Ionel Rodeanu şi secretarul Alexandru Ioan Andrei.
„Ambele state baltice au un profil similar României din punct de vedere al poziționării strategice pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, confruntându-se cu aceleași amenințări determinate de comportamentul asertiv al Federației Ruse, ceea ce determină necesitatea unor politici comune coordonate, menite să susțină proiecția stabilității și securității dincolo de granița alianței. În acest sens, considerăm că împreună putem juca un rol esențial în articularea eforturilor care sporesc poziția noastră de descurajare și apărare, iar rolul diplomației parlamentare este acela de a susține proiectele Executivului și ale forțelor aliate, aspect pe care dorim să îl concretizăm și prin promovarea dimensiunii parlamentare a formatului București 9 la nivelul comisiilor pentru apărare.”, a precizat deputatul Dorel Căprar, potrivit unui comunicat.
În ceea ce privește agenda europeană comună, el a subliniat că a fost evident interesul comun pentru Vecinătatea Estică și a instrumentului dedicat, Parteneriatul Estic.
„Din nou, stabilitatea și securitatea statelor aflate în proximitate poate fi susținută prin eforturi comune, acestea reprezentând investiții geostrategice pentru viitorul arhitecturii europene. În context, a fost subliniat interesul strategic al României pentru menținerea vectorului pro-european al Republicii Moldova și disponibilitatea de a oferi susținerea tuturor instrumentelor ce pot garanta acest parcurs. Concluzionând, considerăm că viitorul Uniunii Europene și securitatea aliată poate fi garantată prin cooperare și coordonare pe dosarele de interes comun, iar menținerea posturii defensive regionale este un factor cheie în realizarea acestui deziderat.„, a mai arătat preşedintele Comisiei de apărare.