O furtună de zăpadă rară s-a abătut asupra oraşelor Houston şi New Orleans

O furtună de zăpadă care s-a produs marţi de-a lungul coastei Golfului Mexic a adus cantităţi de zăpadă ce au doborât recorduri vechi de peste un secol într-o regiune unde astfel de furtuni sunt neobişnuite, în timp ce o mare parte din teritoriul Statelor Unite se confruntă cu un ger năprasnic, informează Reuters, notează Agerpres.

O avertizare de furtună de zăpadă vizând 31 de milioane de persoane – din Texas, în sud, spre Georgia, în est, şi până la cele două state Carolina şi Virginia, spre nord – este în vigoare până miercuri dimineaţă, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) din Statele Unite.

Pe măsură ce furtuna se deplasează spre est, echipele de intervenţie au folosit marţi pluguri de zăpadă pe autostrăzile din apropiere de Houston, în timp ce străzile din centrul oraşului, acoperite de zăpadă, erau practic pustii.

Şcolile au fost închise marţi şi miercuri în acest oraş, al patrulea ca mărime din Statele Unite, unde se aşteaptă depunerea unui strat de zăpadă cu grosimea de 10 centimetri.

”Am locuit toată viaţa mea în Texas şi nu am mai văzut niciodată un strat atât de mare de zăpadă”, a declarat Ishan Bhaidani, în vârstă de 29 de ani, care deţine o companie de consultanţă în domeniul tehnologiei în Houston. ”De obicei, e mai degrabă gheaţă, dar să avem acum o zăpadă atât de fină, este o premieră”, a adăugat el.

Autorităţile din Houston investighează două decese care ar putea avea legătură cu fenomenele meteo, inclusiv cel al unui bărbat fără adăpost care a fost descoperit în apropierea unui complex de apartamente, a anunţat şeriful comitatului Harris pe reţeaua de socializare X.

A nins şi în New Orleans, unde s-a depus un strat de zăpadă de aproape 25 de centimetri până la finalul zilei, potrivit NWS.

Richard Bann, meteorolog în cadrul NWS, a spus că departamentul său încearcă să confirme dacă ninsoare de marţi a doborât recordul stabilit în 1895 în New Orleans, când s-a depus un strat de zăpadă de 20,3 de centimetri.

Ultima dată a nins semnificativ în New Orleans în 2009, potrivit NWS.

”Staţi acasă şi nu plecaţi pe drumuri”, a declarat primarul din New Orleans, LaToya Cantrell, îmbrăcată cu haine grose, în timp ce vântul îi arunca zăpadă în faţă, într-un mesaj video către rezidenţi, publicat pe reţeaua de socializare X.

Doborând un record vechi de 144 de ani, o cantitate de peste 15 centimetri de zăpadă s-a înregistrat în oraşul Mobile, din statul Alabama, în decursul după-amiezii de marţi, potrivit NWS.

Furtuna este aşteptată să treacă prin Mississippi, Georgia şi Florida la începutul acestei săptămâni.

Furtuna a perturbat traficul aerian, iar mai multe curse au fost întârziate sau anulate marţi. Peste 1.000 de curse aeriene care decolează sau aterizează pe George Bush Intercontinental Airport din Houston au fost anulate, potrivit site-ului Flightaware.com.

Temperaturile au scăzut cu mult sub limita îngheţului în această regiune. Meteorologii şi liderii locali i-au îndemnat pe rezidenţi să se protejeze de degerături şi să ia măsuri pentru ca ţevile de apă să nu se spargă.

În întreg sudul Statelor Unite, zăpada, combinată cu câţiva centimetri de acumulare de gheaţă şi rafale de vânt de până la 64 de kilometri pe oră, ar putea îngreuna călătoriile rutiere şi aeriene timp de mai multe zile, ameninţând să doboare stâlpi de electricitate şi copaci, au precizat meteorologii americani.

Circa 30.000 de locuinţe şi sedii ale unor companii au rămas pentru scurt timp marţi fără electricitate în sud-estul Texasului, dar, până seara, numărul acestora a scăzut la mai puţin de 8.000, potrivit site-ului Poweroutage.us.

În oraşele Atlanta, din Georgia, şi Montgomery, din Alabama, s-au deschis centre comunitare în care rezidenţii se pot încălzi, iar birourile guvernamentale au fost închise în aşteptarea furtunii. Numeroase districte şcolare au anulat cursurile, potrivit presei locale.

Înspre nord, un teritoriu care reprezintă aproximativ două treimi din partea estică a Statelor Unite s-a confruntat cu temperaturi brutal de scăzute, iar un front arctic era aşteptat să se menţină în zonă cel puţin până marţi.

Grand Lake, Colorado, a fost cel mai friguros loc din Statele Unite marţi dimineaţă, când termometrele au arătat temperatura de -39 de grade Celsius.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare