În ședința de Guvern de joi, Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat prin ordonanță de urgență introducerea indemnizației de solidaritate pentru pensionari cu handicap în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
- Această indemnizație se adresează persoanelor pensionate care au handicap vizual grav, handicap grav sau handicap accentuat. La fel ca pensiile din sistemul public, indemnizația va crește anual, în luna ianuarie, prin indexarea cu rata inflației.
Introducerea în România a indemnizației sociale dedicată pensionarilor cu handicap face parte din pachetul de măsuri implementate de PSD pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și creșterea veniturilor cetățenilor vulnerabili.
- Cum va fi calculată indemnizația
Începând cu 1 ianuarie 2025, persoanele cu handicap grav sau accentuat, inclusiv cei cu dizabilități vizuale severe, care sunt pensionari pentru limită de vârstă, vor beneficia de o indemnizație lunară de solidaritate. Această inițiativă a fost inclusă în modificările aduse Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate printr-o ordonanță de urgență.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de social democrata Simona Bucura Oprescu, prevede acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat:
• 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
• 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR).
Indemnizația va fi mărită anual, în luna ianuarie
Ordonanța elaborată de Ministerul Muncii și adoptată de Guvernul Ciolacu va asigura o protecție socială echitabilă pensionarilor cu handicap. Noua indemnizație va fi majorată anual, în ianuarie, în funcție de creșterea indicatorului social de referință (ISR) și va include un procent suplimentar de 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
“Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Noile indemnizații vor fi acordate prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, conform aceluiași comunicat.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
CMF 31240010