În deşertul Negev din sudul Israelului realitatea se schimbă rapid. Într-un peisaj contrastant, ce reflectă diferenţele din ce în ce mai accentuate din viaţa de zi cu zi a locuitorilor care încearcă să-şi menţină vii datinile în vremurile moderne, printre cămile şi adăposturi tradiţionale, dar şi clădiri conectate la utilităţi, noile generaţii de beduini, prin ale căror vene curge încă sânge de nomad, învaţă să îşi descopere potenţialul, să devină lideri în comunităţile lor şi să contribuie la evoluţia societăţii prin educaţie, conform Agerpres.
Faiz Abu Sehban, fost primar al localităţii Rahat din Districtul de Sud al Israelului, considerat cel mai mare oraş beduin cu infrastructură, cu o populaţie formată în cea mai mare parte din strămoşi ai „locuitorilor deşertului”, vorbeşte cu respect şi admiraţie despre tradiţii şi trecut, dar priveşte încrezător înainte, către un viitor în care tinerii care sunt pregătiţi în prezent la organizaţia Desert Stars vor aduce schimbări în beneficiul triburilor şi comunităţilor de beduini.
„Viziunea mea este foarte simplă, vom ridica statutul socio-economic şi nivelul societăţii beduine la cel al tuturor cetăţenilor Israelului, punând accent pe angajare şi pe educaţie şi, cel mai important, pe angajarea femeilor”, a declarat fostul primar din Rahat în perioadele 2008-2013 şi 2018-2022, care şi-a început activitatea în poziţia de co-CEO la Desert Stars la sfârşitul ultimului său mandat.
În Negev sunt peste 300.000 de beduini, a subliniat el, adăugând că aceştia trăiesc în „nouă aşezări recunoscute de Guvern şi circa treizeci de aşezări nerecunoscute oficial”.
Un sat nerecunoscut înseamnă că nu dispune de electricitate, de transport sau de infrastructură, iar locuitorii trebuie să se descurce pe cont propriu şi să se confrunte în acelaşi timp cu nenumărate probleme legate de terenurile pe care le ocupă. „Fiind nerecunoscute, există o mulţime de complicaţii între Guvern şi locuitorii beduini pe tema terenurilor pe care aceştia trăiesc. Situaţia este foarte complicată, nu a fost încă rezolvată. Cu fostul Guvern am avut multe speranţe că vom reuşi să avem o soluţie. Din păcate, cu noul Guvern, situaţia este în continuare nerezolvată. Există negocieri, dar apare mereu un nou ministru şi fiecare vrea altceva. Noi nu avem, însă, nevoie de un ministru care să ne spună ce să facem, Guvernul nu trebuie decât să vorbească cu noi, suntem cetăţeni ai Israelului”, a spus Faiz Abu Sehban în cadrul unui eveniment organizat la Lahav, la est de Rahat, de Europe Israel Press Association (EIPA).
El se arată, însă, optimist. „Cred că Guvernul va recunoaşte până la urmă aceste sate. O situaţie similară a fost, de fapt, şi în nord, unde de asemenea există beduini. Nu se poate ca într-o ţară modernă, după zeci de ani, să ai încă această problemă cu aceste aşezări. Nagev nu aparţine doar beduinilor sau evreilor, ci tuturor şi suntem cu toţii în această barcă, trebuie să colaborăm. De aceea am venit la Desert Stars, pentru că eu cred în puterea parteneriatelor şi pentru a lucra în beneficiul întregii comunităţi, nu doar al unui trib. Cred că împreună putem rezolva toate aceste probleme şi putem schimba situaţia printr-o educaţie mai bună, o calitate a vieţii mai bună pentru copiii noştri şi pentru toţi oamenii din regiune”, a adăugat Faiz Abu Sehban, la bază profesor.
– „Prin cooperare se poate crea adevărata schimbare” –
Organizaţia Desert Stars a fost fondată în 2013 de un antreprenor evreu, Ariel Viesel, şi de un primar beduin, Faiz Abu Sehban. „Ideea de bază a fost că evreii şi beduinii se află aici împreună, iar dacă nu colaborăm, dacă nu încercăm să creăm un viitor pentru toţi copiii noştri, atunci ambele părţi vor avea de suferit”, a declarat Menucha Saitowitz, responsabilă de parteneriate în cadrul organizaţiei. „Toate programele noastre se desfăşoară sub acelaşi model, întotdeauna un evreu şi un beduin lucrează cot la cot. De altfel, personalul Desert Stars este format din circa 60% beduini şi 40% evrei. Aici avem liceul, o mişcare nouă pentru tineret în aşezările beduine în zece locaţii, cu peste 400 de elevi. Avem un program de ‘an sabatic’ în care lucrăm cu 35 de tineri şi 35 de tinere în fiecare an, cu accent pe deprinderea limbilor şi a dialectelor şi cunoaşterea societăţii israeliene. Şi, cel mai important, avem un program dedicat absolvenţilor, deoarece tinerii au nevoie ajutor pentru a-şi continua drumul în viaţă, la facultate sau în câmpul muncii. În prezent avem peste 300 de absolvenţi după programul de ‘an sabatic’ „.
Societatea beduină din Negev se modernizează, dar este în continuare bazată pe triburi. „În mare parte din societatea beduină sate întregi, cartiere întregi din aşezări, aparţin unui anumit trib şi doar membrii familiei locuiesc acolo, cu şcolile lor şi rânduiala lor, în multe dintre cazuri fetele nefiind încurajate să meargă la şcoală. Unul dintre lucrurile unice pe care le face Desert Stars este că educă tineri din toate triburile şi toate aşezările şi, în opinia noastră, pentru ca societatea beduină să avanseze la nivelul la care are nevoie să ajungă este nevoie de cooperare. Dacă fiecărui trib îi pasă doar de propriile probleme nu se va ajunge nicăieri. Prin construcţia acestei reţele, prin acest sentiment de comunitate şi prin cooperare se poate crea adevărata schimbare şi deja vedem acest lucru. Nu au trecut decât zece ani, iar primii absolvenţi au preluat deja poziţii de lider în cadrul comunităţii lor, ceea ce este cu adevărat entuziasmant”, a adăugat Menucha Saitowitz.
De asemenea, în cadrul programelor sale, Desert Stars oferă tinerilor ocazia să facă practică în guvernele locale. „Aceasta este una dintre căile de a aduce schimbarea pe scară largă”, a subliniat ea.
– „Credem în parteneriate” –
Faiz Abu Sehban şi-a exprimat încrederea în tinerii din regiune, care vin la Desert Stars să înveţe să devină lideri şi speră că numărul lor va creşte. „La liceul nostru de aici sunt elevi din toată regiunea, din aşezările recunoscute, dar şi din cele nerecunoscute oficial. Suntem în proces de construcţie a unui campus, care va fi gata în curând, un proiect de 300 de milioane de shekeli care ne va permite să ne extindem. În prezent, 250 de elevi sunt înghesuiţi în clase foarte mici, iar datorită noului campus vom reuşi să avem şi mai mulţi elevi”, a spus el.
Beduinii, care astăzi nu mai sunt nomazii de altădată, sunt recunoscuţi pentru natura lor ospitalieră. „Obişnuiau să trăiască în corturi tradiţionale, le plăcea să primească vizitatori şi le ofereau acestora tot ce aveau mai bun. Când sosea cineva nu îşi întrebau oaspetele de ce a venit, ci erau bucuroşi că a ajuns la ei şi aveau grijă de el. Tradiţia aceasta continuă”, a spus Faiz Abu Sehban. Acum, însă, se tinde către mai mult. „Nu vrem să ne aflăm la acest nivel de jos al statutului socio-economic. Toate aşezările sunt cotate pe o scară între 1 şi 9, de la cel mai mic nivel, la cel mai mare, iar cele beduine sunt în prezent la nivelurile 1, maximum 2. Rahat, în care am fost primar, are 8.000 de locuitori, iar jumătate au sub 18 ani, este un oraş foarte tânăr, un oraş al copiilor. Statutul său pe scara socio-economică este 1 şi are un procent foarte ridicat de şomaj”, a adăugat el.
Faiz Abu Sehban a observat, de-a lungul anilor, efectul educaţiei asupra beduinilor, dar şi al investiţiilor în regiune. „În 2013, am construit o zonă industrială. În acest centru industrial am deschis mai multe fabrici. Una dintre ele are 2.500 de lucrători, beduini, palestinieni şi evrei din Israel. Rata de şomaj în 2013 era de 34%, iar după cinci ani a scăzut la 9%. Dacă Guvernul investeşte în comunitatea noastră, situaţia se remediază. Noi credem în parteneriate şi suntem cetăţeni ai Israelului”, a adăugat el.
– Pionieră –
Shereen Abu Rafaaya are 22 de ani şi este studentă în anul doi la universitatea Ben Gurion. Este prima femeie din satul său care a intrat la universitate. „Provin dintr-o familie foarte mare, dintr-un sat nerecunoscut din sud, fără apă curentă, fără transport, fără electricitate. Tata are două neveste, ceea ce era ceva normal printre beduini la acea vreme, acum nu mai e ceva atât de obişnuit, şi am treisprezece fraţi. Eu sunt a treia dintre ei şi singura care merge la facultate şi vrea să obţină o diplomă universitară”, a declarat ea.
Tânăra studiază literatura engleză, dar şi gestionarea şi rezolvarea conflictelor şi este absolventă la Desert Stars, unde lucrează în cadrul unuia dintre programele organizaţiei, dedicat atât evreilor cât şi beduinilor, în care cele două părţi au ocazia de a se cunoaşte şi de a colabora. „Programul Desert Stars m-a ajutat să-mi deschid mintea, să-mi descopăr identitatea, să înţeleg că pentru a schimba viitorul satului meu, pentru a îmbunătăţi condiţiile, trebuie să mă afirm în statul Israel al cărui cetăţean sunt. Am înţeles că nu pot continua să mă plâng, că trebuie să fac ceva concret. Iar pentru asta am nevoie de o diplomă, am nevoie să-mi lărgesc orizontul. În plus, am avut ocazia să ies din bula în care trăiam, să-mi fac prieteni evrei, ceea ce nu mi-am imaginat înainte”.
După ce a absolvit programul dedicat tinerilor s-a înscris la universitate. Iniţial nu a spus familiei sale conservatoare. „Tata are o mentalitate învechită şi a trebuit să-l implor, cu toate că aveam note foarte bune la liceu. După ce am absolvit programul la Desert Stars, o verişoară şi-a convins părinţii şi s-a înscris şi ea. În plus, două dintre surorile mele studiază de asemenea literatura engleză. Deci cred că se poate spune că sunt o pionieră”, a declarat ea mândră.
– „Se tem că minţile ar putea fi poluate” –
„Mama nu a terminat clasa a treia, nici tata nu şi-a terminat educaţia, iar pentru ei să-şi vadă fata ieşind şi cunoscând oameni este ceva ciudat, dar în acelaşi timp sunt curioşi şi mândri. Lor nu le este frică de asta, dar sunt adulţi de vârsta lor care se tem că minţile fetelor lor ar putea fi poluate de lumea de afară. Eu una cred că pot să-mi păstrez datinile şi în acelaşi timp să fac toate aceste lucruri, oferind un exemplu de beduină care respectă tradiţiile şi care are o carieră şi este educată”, a spus Shereen Abu Rafaaya.
Potrivit lui Faiz Abu Sehban, un procent mare dintre tinerii care învaţă la Desert Stars este alcătuit din femei. „Înainte, rolul femeii era să gătească şi să crească copii. Acum, femeile beduine sunt educate, lucrează, se implică în politică”, a spus el.
Adam Btihat este un tânăr care locuieşte, de asemenea, într-un sat beduin nerecunoscut şi învaţă la Desert Stars. S-a înscris după ce a fost inspirat de unchiul său, absolvent. Cel mai mult îi place programul în care 35 de băieţi din sate diferite petrec şase săptămâni călătorind prin ţinuturile neprimitoare, cu rucsacuri grele în spate, învăţând să se orienteze şi să se descurce colaborând unul cu altul. Vrea să devină psiholog şi să îi ajute pe alţii şi este mândru de ceea ce face, la fel ca şi părinţii săi. „Părinţii mei sunt fericiţi pentru că văd că merg în sus, nu în jos”, a spus el.
La cei 18 ani ai săi, Nwar abu yhya este un beduin atipic. A dus o viaţă grea, a studiat la un liceu cu internat, ceea ce este neobişnuit pentru beduini, a căror apropiere de familie este recunoscută, apoi a venit la Desert Stars. „Îmi place că am ocazia să cunosc mulţi oameni şi să îmi fac prieteni. Nu ştiu ce vreau să fac pe termen lung, dar anul viitor vreau să mă întorc la liceul la care am fost şi să fiu consilier, să ajut”, a declarat el privind în zare spre pe dealul golaş pe care se zăreşte zidul dintre Israel şi Cisiordania. Printre copaci şi vegetaţia scundă din vale, cămilele se plimbă libere, iar locuinţele simple, răsfirate, aduc cu nişte oaze în care tradiţia dă mâna cu evoluţia.
sursa – AGERPRES