EXCLUSIV
O săptămână de schimbări majore la Complexului Energetic Oltenia : Laurențiu Ciobotărică va fi numit director general, iar CE Oltenia va avea un nou plan de disponibilizări
Conform informațiilor pe care le avem, în această săptămână Consiliul de Supraveghere urmează să completeze directoratul companiei şi să numească un nou director general în persoana lui Laurențiu Ciobotărică.Mai mult decât atât, conform aceleiași surse într-o săptămână CE Oltenia va avea un nou plan de disponibilizări.
Miza de la CEO înaintea alegerilor: cine va impune noul director general! Tehnocraţii sau politicul cu ajutorul unor dosare?
Complexul Energetic Oltenia este marea miză a perioadei de dinaintea alegerilor parlamentare, iar sforile care se trag sunt de neimaginat.Lupta nu este însă pentru a numi o persoană anume, ci pentru a nu numi acea persoană. „Generalul” de la CEO NU trebuie să fie Laurenţiu Ciobotărică! Această luptă, se dă tocmai pentru că toate sursele spun că el ar urma să ocupe din nou cea mai înaltă funcţie de conducere din CEO, cea de preşedinte al directoratului, dar politicienii l–au blamat pentru că a luat măsuri care au stricat unele jocuri, iar acum vine campania şi este nevoie de manevrarea voturilor din minerit.
O dată cu numirea lui în funcţia de director general interimar, la sfârşitul anului trecut, în Gorj părea că pornise iadul, pentru cei care erau obişnuiţi să comande la CEO. Cei care îl chemau pe Ciurel la ei în birou, să îi mai spună cum stau lucrurile, acum trebuiau să se ducă ei la sediul societăţii şi să aştepte la uşă, să intre la directorul general. Un lucru şocant pentru ei, dar normal.
Directorul venit din Târgovişte, avea planuri mari pentru CEO, iar acele planuri care să aducă societatea pe picioare includeau şi 2 mii de disponibilizări, decizie pe care nu si- ar fi asumat- o niciun director angrenat politic. Până la urmă au fost făcute 800 de înlocuitorul lui Ciobotărică, Ionel Ilie. De asemenea , fostul director impus de tehoncrati a tăiat finanţarea pentru sport, iar acum Pandurii și Energia au intrat în insolvenţă. Și nu sunt singurele entităţi care au intrat anul acesta în insolvenţă…doar pentru faptul ca depindeau în prea mare măsură de banii de la CEO.
Pentru prima dată, un director s-a gândit la redimensionare a companiei pentru a-i asigura un viitor şi nu la interesele pe care i le aduce pe linie politică, pe termen scurt. Tocmai din acest motiv am vazut că pierderile erau mult mai mari faţă de cele prezentate de Laurenţiu Ciurel: 1,6 miliarde lei cumulat de la înființarea CEO!
CEO va avea un nou plan de disponibilizări
Lupta pentru conducerea CEO mai are puţin timp, respectiv aproape o săptămână, până când îşi va declara câştigătorul şi se va da cu cele mai mizerabile arme. Un dosar, o invitaţie la poliţie, o reţinere de 24 de ore. Oricare dintre aceste variante ar face ca orice persoană care are acum toată susţinerea, să nu o mai aibă. Consiliul de Supraveghere al CEO , tocmai a primit zilele acestea un nou plan de restructurare actualizat. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, va fi aprobat sau nu. Cert este ca el conţine mai puţine disponibilizări.
Măsurile care au deranjat
Laurenţiu Ciobotărică a tăiat cheltuielile considerate ca fiind nepatrimoniale sau neeconomicoase, fie că a cuantificat sub forma de costuri toate veniturile neîncasate în anii anteriori (parte din ele s-au adeverit ca fiind reale prin pierderea proceselor cu sinistrații de la Seciuri, cu intrarea în insolventa sau faliment a CET-urilor sau doar prin trecerea pe costuri a studiilor de fezabilitate sau a investițiilor începute de zeci de milioane de lei, care ulterior nu si-au găsit utilitatea)…fie doar pentru simplul fapt că a economisit anul acesta, peste 100 de milioane de euro de la reparații, transport, servicii prestate de diverse companii abonate la activitatea complexului. Actualul director al Diviziei Financiare a tăiat cele 4 milioane de euro care ajungeau anual la sport, sumă mai mare decât deficitul de fond de salarii apărut din nerealizarea planului de disponibilizare din acest an!
Un nou directorat intr–o săptămână : Laurențiu Ciobotărică va fi numit director general la CEO?
Unul dintre motivele pentru care Ciobotărică ar putea ajunge în fruntea CEO este relaţia pe care o are cu băncile și autoritățile centrale, dar şi faptul că nu este din Gorj. Este pentru prima dată, când directorii de bancă laudă omul de la CEO care ţine legătura cu ei. Pe vremea lui Laurenţiu Ciurel, singurul lucru care îl spunea despre bănci este că aproape în fiecare zi, un reprezentant îi bate la uşă. 2016 este primul an în care CEO ramburseaza aproape 100 de milioane de euro la bănci fără sa ia niciun euro împrumut!
Un pericol care trebuie gestionat în această perioadă este lipsa cărbunelui din stocuri. Ciobotărică s-a mai confruntat cu această situaţie exact când a preluat funcţia de director general şi a trecut peste acea perioadă iarna trecuta, lucru care ar putea constitui un avantaj.
Atât CS-ul, cât şi Ministerul Energiei trebuie să ţină cont de această situaţie a lipsei cărbunelui, deoarece poate avea două tăişuri: dacă situaţia va fi gestionată cum trebuie, CEO poate redeveni salvatorul Sistemului Energetic Naţional, dacă nu.. ar putea intra in insolvenţă; cel care va fi la cârma companiei în perioada vârfului de iarna va avea o răspundere imensă!
Motivul unui nou dosar
În momentul de faţă, directorul Diviziei Financiare are susţinere şi de la Minister şi de la CS, iar liderii de sindicat au văzut acest lucru, când Consiliul de Supraveghere a venit la Târgu Jiu pentru a discuta cu ei. Mulţi dădeau pe surse informaţia că Ciobotărică va fi numit în şedinţa de atunci director general. Aşadar, se pare că numai un motiv de integritate ar putea opri numirea lui Ciobotărică în fruntea CEO, iar la asta se lucrează intens. Laurenţiu Ciobotărică este trimis în judecată în dosarul „Bani pentru Medinţu”, însă atât el cât şi ceilalţi doi directori, Antonie şi Jianu, au scăpat de toate măsurile preventive. De altfel instanţa este cea care l-a schimbat din funcţia de director general, nu CS-ul. La momentul respectiv se spunea că şi acel dosar a apărut doar pentru ca Ciobotărică să nu mai fie în fruntea CEO. Rămâne de văzut însă, pentru că acesta este trimis în judecată.
Soarta CEO în viitor, vrem nu vrem, este legata de soarta acestui „intrus” venit la Gorj și care gestionează bugetul de 1 miliard de euro al companiei! Poate ca pentru Ciobotarica ar fi mai bine sa plece. Oricum, mulţi se întreabă de ce acesta mai este încă în directoratul societăţii.
Rămâne de analizat însă, ce este mai bine pentru soarta celor peste 14 mii de angajaţi și familiile acestora. Dacă Ciobotarica face rău, trebuie sa plece! Dacă face bine, atunci trebuie sa rămână și sa lupte în continuare. Dar dacă va lupta din nou singur…înseamnă că nu a învățat nimic din ce i s-a întâmplat. Gorjul nu este București, iar CEO nu sunt corporațiile pentru care el a lucrat înainte. Aici e nevoie de o alta abordare….
ecopolitic.ro