A apărut primul volum al cărții ”O scurtă istorie a secuilor”, scris în limba română de către un istoric maghiar din Odorheiu Secuiesc, Gusztáv Mihály Hermann, scrie newsbucuresti.ro
- Autorul cărții a declarat miercuri Agenței de Presă MTI că acest volum este primul care a fost scris publicului român despre istoria secuilor de un istoric maghiar și care va intra în circuitul comerțului cu cărți.
Istoricul maghiar a precizat că a primit solicitarea pentru a scrie publicului cititor român o carte cu un text mai succint și lizibil despre istoria secuilor.
Istoria secuilor poate avea ea însăși o istorie a ei, dacă ne gândim la discrepanțele evidente dintre opiniile istoricilor privitoare la multe aspecte ale sale: originea secuilor (despre care s-au lansat uneori ipoteze la granița cu literatura științifico-fantastică sau cu teoria conspirației), mentalitățile și profilul lor psihologic, motivațiile și obiceiurile acestora etc. Crezul de la care pornește O scurtă istorie a secuilor este că întotdeauna trebuie să discernem între ipotezele de bun-simț și speculații, bazându-ne, pe cât posibil, pe dovezile arheologice și documentare.
Volumul oferă o viziune de ansamblu începând de la caracteristicile geografice regionale, Evul Mediu și până la epocile cele mai moderne, abordând şi chestiunea autonomiei care este în continuare un subiect ascuțit în viața publică românească.
Gusztáv Mihály Hermann a mai precizat Agenției MTI că este recunoscător redactorului cărții, care a semnalat tot timpul dacă vreun aspect era mai sensibil pentru români, fie din punct de vedere politic, fie din punct de vedere al orgoliului național.
”Au fost compromisuri mărunte, dar ceea ce am vrut să scriu în carte, am scris, însă uneori am acceptat o redactare mai rafinată, propusă de redactor”, a spus istoricul maghiar, potrivit căruia cititorul român se va putea informa, în sfârșit, în limba sa maternă din sursă credibilă despre secui. La rândul său, directorul executiv al Editurii Curtea Veche, Barna Németh, a declarat Agenției de Presă MTI că pentru ei era important ca istoria secuilor să fie descătușată de mituri.
”Am considerat că este important să regândim toate lucrurile despre care am crezut că le cunoaștem”,a adăugat Barna Némth, care a mai precizat: Cartea nu vine cu o nouă ipoteză, ci încearcă să prezinte cu profesionalism rezultatele cercetărilor arheologice, precum și diferite documente istorice
Sursa: MTI citată de RADOR