Deputata Oana Marciana Ozmen (PNL) afirmă că în cadrul lucrărilor Senatului de luni, am susținut adoptarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, pe care a inițiat-o alături de alți colegi parlamentari.
- ”Parlamentul României și Parlamentul European au dezbătut în același timp măsuri de modernizare a cadrului de reglementare pentru eficiența energetică ridicată a clădirilor și decarbonarea sectorului construcțiilor.
Senatul României a adoptat în ședința plenară propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (L65/2024) în baza raportului favorabil cu amendamente depus.
Am inițiat anul trecut această propunere legislativă împreună cu domnul Andronache Gabriel, Liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal a Camerei Deputaților și domnul Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic, în scopul armonizării legislației naționale cu cea europeană, susținând cerințele minime privind performanța energetică a clădirilor. Inițiativa se bucură și de sprijinul colegilor PNL, PSD și UDMR din Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, precum și cea a domnului Președinte Bende Sándor , domnului Vicepreședinte Ioan Mang și domnului Vicepreședinte Mircea Rosca.
Le mulțumesc pentru sprijin colegilor mei din Partidul Național Liberal și domnului Daniel Fenechiu, Liderul Grupului Parlamentar Liberal din Senat. De asemenea, le mulțumesc senatorilor PNL, PSD și UDMR ai comisiilor raportoare, domnului Antal Lóránt, Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale și domnului Császár Károly, Președintele Comisiei pentru Administrație Publică pentru că au înțeles și sprijină obiectivului propunerii, anume alinierea legislației la cele mai recente reglementări naționale și europene, stimularea inovației în domeniul eficienței energetice precum și utilizarea surselor regenerabile de energie.
La o zi după votul acordat de Senatul României, Parlamentul European a adoptat marți, 12 martie, revizuirea propusă pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor care urmărește ca toate clădirile noi să aibă emisii zero începând din 2030, în timp ce clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Conform prevederilor directivei revizuite, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033.
Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerințele minime de performanță energetică.
Împreună, construim un viitor verde și sustenabil!”, spune Oana Marciana Ozmen.