Obligația montării repartitoarelor de căldură ar putea fi prelungită cu un an

Un grup de deputați și senatori PNL, PSD și UDMR a depus luni un proiect de Lege privind prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi românilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei, potrivit economedia.ro.

Termenul inițial era 31 decembrie 2023 iar amenda pentru cei care nu se conformau era de 1000 de lei.

„Prin OUG nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se instituie obligația de montare până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Inițiatorii propun o măsură legislativă care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, ce nu dispun de resursele financiare, pentru acoperirea costului aferent achiziției și montării de repartitoare”, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Energiei.

Potrivit comunicatului, în România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei.

În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme. În actualul context, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetățenii vulnerabili, sporind riscul de sărăcie energetică și având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Pentru a contracara această situație, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

„Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate. Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Dat fiind faptul că obligația de instalare a contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile de sprijin destinate respectării acestei cerințe se aliniază cu funcția cheie a Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice”, potrivit comunicatului de presă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare