Oficial din ministerul de externe chinez, întâlnire la Roma cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan

Luni, Yang Jiechi, membrul Biroului Politic al Comitetului Central al PCC din China și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externei s-a întâlnit cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, la Roma.

„Cele două părți au purtat discuții aprofundate și constructive privind relațiile China-SUA și chestiunile internaționale și regionale de interes și interes reciproc și au convenit să urmeze consensul la care au ajuns șefii de stat ai celor două țări pentru a îmbunătăți înțelegerea reciprocă și să gestioneze diferențele, să extindă terenul comun și să consolideze cooperarea și să acumuleze condiții favorabile pentru ca relațiile dintre China și SUA să revină pe drumul cel bun al dezvoltării sănătoase și stabile”, anunță MAE chinez.

Yang Jiechi a menționat că implementarea consensului la care au ajuns cei doi șefi de stat este cea mai importantă sarcină în relațiile China-SUA.

„Președintele Xi Jinping a propus principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig ca modalități de a gestiona relațiile China-SUA în noua eră, trasând cursul dezvoltării relațiilor China-SUA. Președintele Biden a răspuns pozitiv, luându-și angajamente cum ar fi să nu caute un nou Război Rece, să nu încerce să schimbe sistemul Chinei, să nu caute să țintească revitalizarea alianțelor sale împotriva Chinei, să nu sprijine „independența Taiwanului” și să nu aibă intenția de a avea un conflict cu China.

Menționând că parea chineză și-a privit și gestionat relațiile cu SUA pe baza celor trei principii prezentate de președintele Xi, Yang Jiechi și-a exprimat speranța că SUA va respecta angajamentele asumate de președintele Biden. El a subliniat că întărirea dialogului și cooperarea, gestionarea corectă a diferențelor și evitarea conflictelor și confruntărilor dintre China și SUA în contextul actualei situații internaționale este în concordanță cu interesele celor două popoare, cu așteptările comunității internaționale și cu interesele oamenilor”, mai spune comunicat ministerului chinez.

Ce mai spune MAE din China

Yang Jiechi a subliniat că problema Taiwanului are legătură cu suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. În cele trei comunicate comune China-SUA, SUA recunosc clar că există doar o singură China. Principiul unei singure Chine este condiția prealabilă pentru stabilirea legăturilor diplomatice între China și SUA și constituie fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA.

Actuala administrație americană și-a luat angajamentul în chestiunea Taiwanului de a adera la politica unei singure Chine și de a nu sprijini „independența Taiwanului”, dar acțiunile sale recente nu sunt în mod evident în concordanță cu declarațiile sale.

Partea chineză este profund îngrijorată și se opune ferm cuvintelor și faptelor eronate recente ale părții SUA cu privire la problemele legate de Taiwan. Orice încercare de a unii sau de a sprijini forțele separatiste „independenței Taiwanului” și de a juca „cartea Taiwanului” pentru a „utiliza Taiwanul pentru a controla China” nu va ajunge nicăieri. China îndeamnă SUA să recunoască pe deplin natura extrem de sensibilă a chestiunii Taiwanului, să respecte cu strictețe principiul unei singure Chine, prevederile celor trei comunicate comune China-SUA și angajamentele asumate de SUA.

Yang Jiechi a declarat, de asemenea, poziția solemnă a Chinei cu privire la problemele legate de Xinjiang, Tibet și Hong Kong. El a subliniat că aceste probleme implică interesele de bază ale Chinei și sunt afacerile interne ale Chinei care nu permit interferența forțelor externe.

Orice încercare de a folosi aceste probleme pentru a suprima China este sortită eșecului. El a remarcat că, prin practica din ultimii 50 de ani de la lansarea Comunicatului de la Shanghai, s-a dovedit că descoperirea unui teren comun și construirea unei punți de cooperare pe baza unei gestionări adecvate a diferențelor este calea corectă pentru China. Ambele părți ar trebui să tragă lecții din trecut, să urmeze principiul respectului reciproc ca premisă pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, să rămână la coexistența pașnică și să se concentreze pe cooperarea win-win.

Cele două părți au făcut, de asemenea, un schimb de opinii asupra problemelor internaționale și regionale, inclusiv problema Ucrainei, problema nucleară din Peninsula Coreeană, problema nucleară iraniană și problema afgană.

Traducere realizată de ecopolitic.ro de pe site-ul MAE Chinez

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare