Olt: Muzeul sătesc de la Chilia Făgeţelu, singurul din ţară cu o colecţie de sculpturi în lemn cu intarsii cu os şi metal

Secţia de etnografie de la Chilia (Făgeţelu) a Muzeului Judeţean Olt, cunoscută şi drept muzeul sătesc de la Chilia Făgeţelu, unde sunt expuse piesele din colecţia creatorului de artă populară Nicolae Nica, este singura secţie muzeală din ţară cu o colecţie de peste 300 de sculpturi în lemn, os şi intarsii în lemn cu os şi metal, potrivit şefei secţiei de etnografie, Claudia Balaş.

Sculpturile şi diferitele compoziţii artistice realizate de meşterul popular Nicolae Nica din satul Chilia, comuna Făgeţelu, au fost donate de acesta muzeului, în timpul vieţii, fiind expuse în Secţia de etnografie de la Chilia Făgeţelu alături de obiecte de port popular şi de obiecte ce oglindesc principalele ocupaţii şi meşteşuguri din zonă, acestea fiind adunate în timp de Nicolae Nica.

Muzeul sătesc de la Chilia Făgeţelu, cu colecţia de piese a meşterului popular Nicolae Nica, a fost şi subiectul unei prezentări care a avut loc miercuri la Muzeul Judeţean Olt.

‘Tema de anul acesta de Ziua Internaţională a Muzeelor este ‘Viitorul muzeelor: recuperaţi şi reimaginaţi’ şi în acest context am ales ca subiect muzeul de la Chilia Făgeţelu, care provine dintr-o colecţie particulară, donată muzeului, iar prin eforturile deosebite ale colegilor mei a fost transformată într-un muzeu sătesc’, a arătat managerul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache.

Prima expoziţie organizată de Nicolae Nica la Făgeţelu a fost amenajată într-o sală de clasă de la şcoala din satul Chilia, în anul 1979, ulterior colecţia artistului popular fiind îmbogăţită şi donată Muzeului Judeţean Olt, a relatat Claudia Balaş.

‘Nea Nica a fost un localnic pasionat de istoria poporului, a ţinut foarte la identitatea locală şi a iubit foarte mult locul natal, drept pentru care după peregrinările dumnealui prin Piteşti, după ce a lucrat în diferite domenii în industrie, a revenit pe meleagurile natale şi începând cu anul 1979 el a reuşit să organizeze o mică expoziţie cu tematică etnografică în localul şcolii din satul Chilia, într-o sală de clasă care era liberă. (…) Tot ce a strâns el a donat muzeului pentru a se asigura că acestea vor fi păstrate pentru totdeauna. Aşa se face că începând cu anul 2000, specialiştii au organizat expoziţia din nou şi chiar s-a extins spaţiul de expunere, pentru că şcoala a rămas fără elevi, toţi elevii mutându-se la şcoala din satul Făgeţelu’, a spus Claudia Balaş.

La muzeul sătesc de la Chilia Făgeţelu, piesele sunt expuse în trei săli, fiecare cu o altă tematică: o sală în care sunt prezentate piese de port popular de sărbătoare, una în care sunt obiecte ce reflectă principalele ocupaţii ale localnicilor din zona de nord a a judeţului – creşterea animalelor, viticultura, pomicultura -, iar în a treia sală sunt expuse lucrările creatorului de artă populară Nicolae Nica.

‘A treia sală, cea mai spectaculoasă, aş spune eu, şi care stârneşte entuziasmul şi aprecierile tuturor celor care vin să viziteze această colecţie este sala în care sunt expuse toate lucrările creatorului Nicolae Nica. Lucările constau în sculpturi în lemn, spectaculoase aş zice eu că sunt sculpturile în os şi lucrările cu intarsii în lemn cu os. Tehnica aceasta este foarte veche. (…) Pot să spun legat de aceste obiecte de sculptură în os şi intarsii în lemn cu os, că suntem singurul muzeu din ţară care are o astfel de colecţie. Sunt în jur de 300 de piese, lucrările lui Nicolae Nica. Ingenioase sunt şi sculpturile în lemn, esenţă de lemn tare, pe teme filosofice. Lucrările dumnealui surprind aspecte din viaţa satului, scene istorice, personaje istorice, scene religioase’, a arătat etnograful Claudia Balaş.

Secţia muzeală de la Chilia Făgeţelu a fost reorganizată în ultimii ani, piesele au fost curăţate, conservate şi expuse într-o nouă modalitate.

‘Am ales să prezentăm această secţie pentru că se pliază şi pe tematica din acest an a Zilei Internaţionale a Muzeelor. Nicolae Nica asta a făcut cu istoria locului, cu istoria neamului, le-a reimaginat şi reinterpretat’, a argumentat Claudia Balaş.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare