Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inaugurat în mod oficial joi un centru dedicat vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN mesager în oraşul sud-african Cape Town, o unitate înfiinţată în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a ajuta ţările sărace să acceseze mai uşor produse medicale care salvează vieţi, informează Reuters, citată de Agerpres.
În 2021, OMS a ales compania sud-africană de biotehnologie Afrigen Biologics pentru un proiect-pilot implementat cu scopul de a oferi ţărilor cu venituri mici şi medii know-how-ul şi licenţele necesare pentru a produce vaccinuri anti-COVID-19, iar preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat atunci că acea decizie reprezintă „un pas istoric”.
Afrigen Biologics a utilizat formula disponibilă pentru publicul general a vaccinului Moderna în dezvoltarea unei versiuni proprii a acelui ser – AfriVac 2121 – la nivel de laborator şi va începe să îşi extindă producţia.
Acel vaccin-candidat, care trebuie încă să fie testat pe oameni, este primul ce a fost dezvoltat pe baza unui ser utilizat pe scară largă fără asistenţa şi aprobarea producătorului original. De asemenea, este primul vaccin cu ARN mesager conceput, dezvoltat şi produs la nivel de laborator pe continentul african.
„Mă aflu aici, în Cape Town, alături de partenerii noştri pentru a sprijini un model sustenabil al transferului de tehnologie ARN mesager cu scopul de a oferi ţărilor cu venituri mici şi medii un acces echitabil la vaccinuri şi alte produse medicale capabile să salveze vieţi”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Centrul sud-african a decis să dezvolte vaccinul într-o manieră independentă, după ce mai multe grupuri farmaceutice globale, inclusiv Moderna şi Pfizer, au refuzat să furnizeze know-how-ul necesar pentru reproducerea serurilor lor, în principal din cauza îngrijorărilor legate de drepturile de proprietate intelectuală.
Vizita de cinci zile întreprinsă de directorul general al OMS şi alţi reprezentanţi cu rang înalt din domeniul sănătăţii va include discuţii despre sustenabilitatea acestui program, elementele ştiinţifice ale tehnologiei ARN mesager şi utilizarea potenţială a acesteia pentru a combate alte boli, precum SIDA şi tuberculoza, care afectează majoritar ţările sărace.
OMS a anunţat că 69,7% din populaţia globală a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 până în martie 2023, însă acest procent se află în continuare sub pragul de 30% în ţările cu venituri mici.
sursa – AGERPRES