OMS: Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% în 2023

OMS a avertizat marţi cu privire la răspândirea rapidă a rujeolei la nivel mondial, cu peste 306.000 de cazuri raportate în 2023, o creştere cu 79% într-un singur an, şi a făcut apel la intensificarea vaccinării, informează AFP, conform Agerpres.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă cu rujeola”, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă şi rubeolă în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-o conferinţă de presă.

„S-a înregistrat o creştere constantă a numărului de cazuri de rujeolă în toate regiunile OMS, cu excepţia uneia”, regiunea Americilor, a spus ea.

Dar, pe măsură ce numărul de cazuri creşte în întreaga lume, OMS se teme că regiunea Americilor ar putea fi copleşită la rândul ei de epidemii de rujeolă.

Cele mai recente date la nivel mondial (din februarie 2024) indică 306.291 de cazuri raportate la OMS în 2023, faţă de 171.156 de cazuri în 2022, ceea ce reprezintă o creştere cu 79%, dar organizaţia subliniază că cifrele reale sunt mult mai mari.

Potrivit estimărilor OMS, au existat 9,2 milioane de cazuri în 2022.

Recrudescenţa acestei boli virale extrem de contagioase, care poate duce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe calea aerului, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale în anii marcaţi de COVID-19.

„Prevenirea rujeolei şi a rubeolei nu mai reprezintă o prioritate globală şi guvernamentală din cauza unor probleme concurente, cum ar fi COVID-19, crize economice, conflicte armate”, afirmă OMS într-o notă trimisă presei.

Prevenirea rujeolei presupune ca 95% dintre copii să primească două doze de vaccin împotriva rujeolei. Or, la nivel mondial, acoperirea vaccinală este de 83% şi nu a revenit încă la nivelul de 86% din 2019.

51 de focare majore de rujeolă în 2023

Anul trecut, s-au înregistrat 51 de focare majore de rujeolă, faţă de 32 în 2022, a precizat Natasha Crowcroft.

Pentru a determina numărul de decese cauzate de această boală, OMS efectuează de obicei modelări computerizate.

OMS nu dispune încă de rezultatele pentru 2023, dar „pot să vă spun că, în 2022, numărul deceselor a crescut cu 43%, potrivit modelelor noastre, ajungându-se la peste 130.000 de decese din cauza rujeolei”, a subliniat aceeaşi expertă de la OMS, care s-a exprimat prin videoconferinţă de la Cairo.

Iar în faţa exploziei de cazuri de anul trecut, „ne aşteptăm, de asemenea, la o creştere a numărului de decese în 2023”, însă datele nu vor fi disponibile înainte de luna noiembrie, a precizat ea.

Natasha Crowcroft a subliniat că numărul de decese va depinde de locul în care sunt semnalate cele mai multe cazuri: numărul de decese fiind mai mare atunci când cazurile sunt concentrate pe continentul african.

OMS a avertizat că mai mult de jumătate dintre ţările lumii vor fi clasificate ca având un risc ridicat de epidemie de rujeolă până la sfârşitul anului 2024, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.

Aproape jumătate (48%) dintre aceste ţări sunt ţări cu venituri mici sau medii.

Potrivit OMS, 92% dintre copiii care au murit din cauza rujeolei au făcut parte din procentul de 24% de populaţie săracă a lumii, care se află în ţările cu venituri mici.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare