OMS, senal de alarmă asupra unei creşteri „semnificative” a numărului de cazuri de holeră

Numărul cazurilor de holeră şi cel al deceselor asociate cu această boală au crescut la nivel mondial în 2023 cu 13%, respectiv 71% comparativ cu anul 2022, ceea ce reprezintă o „creştere semnificativă”, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după publicarea celor mai recente statistici, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

Agenţia sanitară a ONU a înregistrat în total peste 535.000 de cazuri şi 4.000 de decese asociate holerei în 2023, comparativ cu peste 472.000 de cazuri şi 2.350 de decese raportate în 2022.

În plus, 2023 a fost primul an în care mai multe naţiuni au raportat „decese comunitare” provocate de holeră – cele care se produc în afara centrelor sanitare – ceea ce, potrivit OMS, scoate în evidenţă „deficienţele grave” în accesul la tratament în multe ţări.

Conform celor mai recente statistici, 45 de ţări au raportat cazuri de holeră în 2023, cu unul mai mult comparativ cu 2022, dintre care opt s-au confruntat cu focare mari, cu peste 10.000 de cazuri de infectare suspectate sau confirmate (Afganistan, Republica Democratică Congo, Malawi, Somalia, Etiopia, Haiti, Mozambic şi Zimbabwe).

Situaţia reprezintă o schimbare semnificativă în distribuţia geografică a holerei din 2022 până în 2023, cu o scădere cu 32% a numărului de cazuri raportate în Orientul Mijlociu şi Asia, dar o creştere de 125% în Africa.

Agenţia sanitară a avertizat că, deşi numărul cazurilor raportate până în prezent în acest an este mai mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2023, riscul actual la nivel global în ceea ce priveşte holera rămâne „foarte ridicat”, 22 de ţări raportând în prezent focare active.

Dintre principalele cauze ale acestor focare, OMS a subliniat conflictele, schimbările climatice, apa potabilă insuficientă, instalaţiile sanitare precare sau strămutarea populaţiei pe fondul situaţiilor conflictuale emergente şi a catastrofelor provocate de dezastre naturale.

Având în vedere progresul acestor focare, OMS a solicitat ţărilor şi instituţiilor donatoare 50 de milioane de dolari pentru consolidarea măsurilor de supraveghere şi dotarea echipelor medicale în vederea facilitării tratamentului, printre alte măsuri de prevenţie.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare